Comportament

Vânătoarea, o plăcere permisă (II)

Proprietarii care le permit pisicilor să se plimbe și în afara locuinței pot fi surprinși cu câte un dar ocazional sub forma unei prăzi moarte sau rănite. Motivul ar fi că pisicile vor să își arate astfel recunoștința pentru cei care le îngrijesc. Sau, cine știe, poate că ele vor să îi ajute să dobândească abilitățile specifice vânătorii, trăsături care lipsesc cu desăvâr șire la oameni. Atunci când o mamă pisică aduce prada rănită puilor săi, comportamentul se explică prin faptul că încearcă să îi învețe să vâneze.

Dezobișnuirea pisicii de la a aduce permanent șoareci în casă trebuie realizată prin jocuri cu scopuri precise, prin care să i se epuizeze pe cât posibil pofta de vânătoare. De asemenea, impulsul sălbatic al pisicii poate fi potolit cu ajutorul unei a doua pisici, fapt ce presupune consumarea energiei sale debordante. În acest scop, trebuie cunoscut faptul că pisica este un vânător care pândește timp îndelungat. În timp ce câinele hăituiește prada până la extenuare, pisica studiază cu atenție, așteaptă, aleargă ușor, pe ocolite, până la pradă, sare asupra ei și își înfige colții.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Toate aceste faze care se integrează în vânătoare trebuie îndeplinite, pentru ca pisica să se poată manifesta conform înzestrării sale genetice. Pentru a avea posibilitatea de a observa, ea își caută locuri precum pervazul ferestrei, o canapea cu perspectivă sau diverse ascunzători oferite de obiectele de mobilier, de unde poate controla totul. Putem antrena pisica în jocuri asemănătoare cu vânătoarea, care au ca scop consumarea surplusului ei de energie. Se stimulează de exemplu pânda cu ajutorul unui carton care este decupat sub forma găurilor de șoareci, în spatele căruia se aud foșnituri.

Pisica va fi atrasă de carton, pe care îl poate zgâria și în care poate scotoci cu lăbuța. Pentru a alerga după pradă, pisica are nevoie de loc suficient în care să se desfășoare. Ea posedă un văz relativ ascuțit doar până la aproximativ opt metri – exact distanța pe care trebuie să o aibă pista sa de alergare. Procurați-vă un pomișor de cățărat pe care pisica să își poată ascuți ghearele sau de care să se poată agăța din săriturile cu elan.

Pisicii îi face o deosebită plăcere să urmărească și să se rostogolească asupra biluțelor de staniol oferite de stăpâni. Este important ca aceste mingiuțe să nu fie aruncate în direcția ei, pentru că în libertate prada nu vine direct la vânător. În schimb, dacă biluța îi va fi aruncată într-un colț potrivit, acest fapt o va ademeni să sară asupra ei. Unele pisici agreează îndeosebi captura unei prăzi din zbor. În cadrul jocului cu „tigrul de apartament”, este important să ajungeți la scopul propus inițial: pisica trebuie să poată captura biluța sau șoricelul după câteva încercări, altminteri va renunța, frustrată.

Joaca pisicii de-a vânătoarea poate fi obositoare pentru oameni, dar nici un efort nu este prea mare pentru capriciile favoritei dumneavoastră. Stabiliți două-trei sesiuni de joacă pe zi, fiecare de câte un sfert de oră, după care pisica se va liniști. Se va îndrepta mulțumită către castronelul cu hrană, după care va ațipi ceva timp… doar până la următoarea vânătoare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și