Comportament

Vânătoarea, o plăcere permisă (I)

În fiecare pisică de apartament răsfățată sălășluiește un tigru sălbatic: instinctul ei de vânătoare înnăscut, perpetuat și conservat de-a lungul a generații întregi, se face simțit cu fiecare ocazie. Toate eforturile stăpânilor de a mustra și de a dezvăța pisica de acest obicei nu au nici un efect, deoarece instinctul ei de vânătoare este mult prea puternic. În cazurile în care pisica rămâne închisă în apartament, deseori își redirecționează instinctul natural asupra stăpânilor și, astfel, aceștia se pot trezi că iese din ascunzătoarea ei preferată și se repede la picioarele lor ca la o pradă adevărată.

Instinctul de vânătoare al pisicii este derivat în mod normal din necesitatea de procurare a hranei, una dintre trebuințele de bază ale animalelor, și este o latură activă a firii ei, de aceea chiar și cele mai bine hrănite pisici vor să vâneze. Felinele sunt animale de pradă, iar în sălbăticie toate vânează. Labele fine, silențioase, dinții ascuțiți, capacitatea extraordinară de a vedea noaptea și abilitățile fizice incredibile sunt toate perfect adaptate pentru acest rol natural.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Natura a făcut în așa fel încât vânătoarea consumă multă energie din partea celui care se află în stare de pândă continuă, extenuându-
l, parte dintre încercările de prindere a prăzii rămânând astfel fără succes. De aceea, puterea unei pisici înfometate se diminuează foarte repede, animalul obosind în urma tentativelor repetate de a prinde vânatul. Pisicile care sunt nevoite să își procure hrana singure trebuie să vâneze înainte de a ajunge atât de înfometate încât reușita să fie pusă sub semnul întrebării.

Oare putem compara vânătoarea cu un joc crud al pisicilor? Rutina acestui act se aseamănă surprinzător de bine cu jocul: după ce și-a capturat prada, pisica nu o va omorî îndată, ci o va duce într-un loc familiar, unde va începe un ritual lung și crud. De generații întregi, oamenii care au obsevat felul în care vânează pisicile le-au acuzat de sadism. Cercetările moderne asupra comportamentului felin au demonstrat că ceea ce pare un joc cinic este de fapt un sistem de bază de măsuri de protecție, necesare pentru supraviețuire.

De obicei, prada pisicilor constă din rozătoare, ale căror mușcături sunt neînsemnate, dar care se pot infecta foarte ușor. În cazul în care pisica ar ataca direct, prada ar avea șansa să riposteze. Tocmai de aceea soluția acestei probleme constă în slăbirea și epuizarea forțelor victimei, până la punctul în care aceasta este mult prea amețită să se mai apere. De-abia în acel moment pisica va da cu adevărat lovitura decisivă. Pisicile nu renunță în nici un fel la momentele în care își manifestă comportamentul sălbatic, momente pe care le savurează până la vârste înaintate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și