Sanatate

TULBURÃRILE DIGESTIVE ALE PISICII (II)

Constipația
Neputința pisicii de a elimina scaunul sau producerea rarã a acestuia este, de asemenea, o situație foarte neplãcutã: pisica va merge des la cutia cu nisip, va sta încordatã (atenție, verificați în cutie, imediat dupã vizita pisicii, eventualele urme de urinã, întrucât e posibil a se confunda situația cu imposibilitatea animalului de a urina, problemã ce îi poate fi fatalã dacã depãșește 24 de ore!), își va pierde pofta de mâncare și va prezenta o stare generalã de apatie. Întrucât obezitatea și lipsa de exercițiu sunt factori favorizanți ai instalãrii constipației, aceasta e, în primul rând, o problemã a pisicilor ținute exclusiv în apartament.

Imprudența dieteticã, consumarea de cãtre pisicã a oaselor de pui (deosebit de periculoase, putând cauza, de altfel, și peritonitã, dacã o așchie ajunge sã perforeze intestinul), tricobezoarele blocate în tractul digestiv, deshidratarea sunt principalele cauze ale apariției constipației.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Stresul este și el un factor ce poate duce la apariția acestui disconfort; când o pisicã își schimbã domiciliul, spre exemplu, noii proprietari pot constata cã, deși pentru urinare ea folosește tãvița cu nisip, pot trece mai bine de 72 de ore fãrã ca ea sã defece. Aceastã situație poate fi rezolvatã în mai puțin de douã minute, prin introducerea în anus a unei așchiuțe de sãpun umezite.

În celelalte cazuri de constipație se recomandã mãrirea cantitãții de fibre din alimentație (minimum 10 %), introducerea în rație a cãrnii crude de vitã sau de pasãre și, în acest caz, puțin lapte. Dacã pisica se hrãnește – situația idealã! – exclusiv cu crochete, se vor turna peste porția zilnicã 2-3 lingurițe de ulei de mãsline. E important, de asemenea, sã asigurați pisicilor o litierã curatã, multe dintre acestea refuzând cu încãpãțânare sã foloseascã un nisip murdar.

Pentru a fi excluse suspiciunile privind tumorile, fracturile de bazin ori obturarea intestinului cu obiecte strãine, veterinarul îi poate face pisicii, eventual, radiografii. În grija stãpânului rãmâne, așadar, perierea regulatã a pisicii, mãrirea numãrului de exerciții fizice prin provocarea acesteia la joacã și oferirea unei alimentații de calitate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și