Uneori, o proastã funcționare a organismului pisicii, ori o proastã informare a proprietarului acesteia despre nevoile ei nutriționale, provoacã micului animal un serios disconfort. În rândurile ce urmeazã vã sunt prezentate douã tulburãri digestive frecvente și ce trebuie sã știți pentru a-i veni în ajutor felinei mult-iubite.
Diareea
O pisicã sãnãtoasã poate sã manifeste oricând o stare de diaree, provocatã de schimbãri în rutina zilnicã: schimbarea dietei (trecerea bruscã de la un anumit tip de hranã la altul), o masã prea bogatã și greu digerabilã (carne gãtitã) ori foarte grasã, alergia la un anumit tip de mâncare (majoritatea pisicilor dupã vârsta de un an nu mai tolereazã laptele), stresul – care sunt factori favorizanți ușor de combãtut. Paraziții intestinali sunt, de asemenea, potențiali factori cauzatori ai diareei.
O deparazitare lunarã în primele 3-4 luni de viațã, apoi una trimestrialã a pisicuțelor adulte cu acces în exterior, sau ceva mai rar a celor de interior, vor înlãtura, cu siguranțã, acest pericol. În cazul în care diareea e provocatã de una dintre cauzele enumerate mai sus, tratarea acesteia se va face prin suspendarea completã a hranei (atenție, nu și a apei, care trebuie lãsatã în permanențã la dispoziția pisicii!) pe un interval de 24 de ore pentru pisicile mature și de 12 ore pentru pui.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
Ca tratament naturist, fãrã contraindicații, bun dezinfectant intern și remineralizant, recomand argila, pe care o puteți gãsi în farmaciile umane, ca și în magazinele Plafar, fie sub formã de capsule, fie sub formã de praf; acesta din urmã, amestecat cu apã în proporția recomandatã în prospect, se va administra pisicii cu o seringã fãrã ac, la comisura buzelor, 2-3 ml de douã ori pe zi (pentru puii pânã la trei luni doza va fi scãzutã la jumãtate), iar argila sub formã de capsule se va da tot în douã prize, una dimineața și una seara. De obicei, tratamentul de o zi este de ajuns pentru ca problema sã fie înlãturatã.
Dacã diareea a fost provocatã de mâncare alteratã, se va încerca tratarea ei cu un antibiotic ușor, în farmaciile veterinare gãsindu-se medicamente potrivite – tablete sau soluții injectabile, tratamente ce ar trebui sã-și arate eficiența dupã o perioadã de trei zile – bineînțeles, cu dieta de rigoare. Un pronostic mult mai grav îl are dereglarea digestivã, care se produce anormal de frecvent, sau care dureazã mai mult de 24 de ore.
În aceste cazuri, diareea poate fi un simptom al proastei funcționalitãți pancreatice sau hepatice a pisicii (verificabile prin testarea sangvinã) sau al unor infecții virale contagioase extrem de grave, cum ar fi panleucopenia ori peritonita felinã, fatale în cele mai multe cazuri și în special în cel al puilor, care se deshidrateazã foarte rapid. Veterinarul poate încerca o rehidratare injectabilã subcutanatã, ca și administrarea unui antibiotic puternic, dar proprietarul pisicii nu trebuie sã se aștepte la minuni și sã știe cã o vaccinare anualã împotriva infecțiilor virale îl poate scuti pe viitor de astfel de necazuri.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.