Sfaturi Practice

TRUSOUL PISICII (II)

Alte obiecte strict necesare sunt castroanele pentru apă și hrană. Ele se găsesc în comerț și pot fi de dimensiuni diferite și confecționate din diverse materiale. E de preferat a se evita cele din plastic – pe care pisica le poate „plimba” cu ușurință prin toată casa – și cele duble, care conduc atât la udarea hranei (unele pisici refuzând s-o mai consume astfel), cât și la degradarea apei prin descompunerea granulelor de hrană căzute din bolul vecin. Personal prefer vasele din sticlă și porțelan, grele și încăpătoare, întrucât pisica – dacă nu e una cu probleme speciale, cum ar fi obezitatea sau o castrare recentă – nu necesită porționarea hranei de către stăpân și oferirea acesteia la anumite ore, ci trebuie să aibă în permanență la dispoziție un vas plin cu hrană uscată din care va ciuguli, câte puțin, pe tot parcursul zilei.

Hrana pe care o veți achiziționa are maximă importanță. E necesar și în acest caz să întrebați crescătorul despre tipul de hrană folosit anterior și, dacă veți dori o schimbare (deși e de presupus că cea oferită de crescător ar fi cea ideală), aceasta se va face numai oferind pisicii un amestec din cele două tipuri timp de 5-7 zile, pentru a preîntâmpina problemele digestive. Vasele pentru mâncare și apă se vor așeza la o distanță apreciabilă de toaleta pisicii, de preferință într-o altă încăpere (în caz contrar, pisica își va căuta pentru ușurare un alt colț al casei, refuzându-l pe acela în care ia masa).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

isalul sau grifoarul (scândurica pentru ascuțit ghearele) nu trebuie nici el să lipsească din lista cu obiecte de primă urgență. Chiar dacă îi vom tăia regulat (de obicei cam de două ori pe lună) ghearele, obiceiul zgâriatului reprezintă pentru pisică un mod instinctual de marcare a teritoriului, de care n-o putem dezvăța, iar, pentru prevenirea deteriorării mobilei, sisalul este perfect; el are în împletitura sa și iarba pisicii, lucru care îl face cu atât mai atrăgător și mai ușor de acceptat. Practica barbară de tăiere a falangelor cauzată de acest obicei există, din păcate, și în țara noastră și, spre stupefacția adevăraților iubitori de animale, e recomandată uneori chiar de medicii veterinari. Un stăpân grijuliu, însă, va prefera să-și acopere mobila prețioasă cu huse și să pună la dispoziția pisicii scândurica specială pentru ascuțit ghearele.

Un alt obiect important, în cazul în care pisicuțele au părul lung, este pieptenele personal, ori mănușa de cauciuc, pentru perierea celor cu părul scurt. Utilizându-le regulat, vom păstra nu numai curățenia în apartament, ci vom scuti și pisica de problemele ce derivă din înghițirea excesivă a părului mort, în urma autotoaletării zilnice. ªampoane, geluri de curățat ochii, etc. vor fi cumpărate doar din gama celor speciale pentru pisici. Cușca transportoare este, de asemenea, o achiziție importantă. Ea poate fi de ajutor nu numai la transportarea pisicii de la vechea la noua locuință, ci și la vizitele la doctor, la expozițiile feline, ori atunci când familia pleacă frecvent în călătorii. Pentru ca introducerea în cușcă să nu fie un stres pentru pisică, se recomandă ca ea să-i fie pusă la dispoziție și în restul timpului și să o poată folosi ca loc pentru odihnă; astfel, stresul unei călătorii este mult diminuat, animalul simțindu-se în siguranță în culcușul devenit familiar.

Trăgând linie, toate aceste obiecte de strictă necesitate ajung să însumeze aproximativ 40-50 de euro. ªtim însă că nu ne lasă inima să ne oprim aici. Cei care au deja pisici acasă știu cât de greu se pot abține atunci când intră într-un magazin specializat, unde jucării de tot felul le fac cu ochiul de pe rafturi: „Ce s-ar mai juca Missy cu undița asta!” sau „Ce-ar mai smotoci Pusi șoarecele ăla!”, ne zicem cu toții, deși pe-acasă avem din plin, prin toate ungherele, jucării de-ale răsfățatei. Și-atunci îi mai luăm una căci, de!, de cele vechi s-a cam plictisit… Se vor evita, însă, șoriceii cu ochi… detașabili (fabricanții de jucării pentru animale nu au, se pare, destulă grijă), care pot provoca mici accidente dacă pisica îi dezmembrează și-i înghite; la fel și sforile sau orice altceva ce poate fi înghițit și care poate provoca ocluzii intestinale.

Pisicile mai norocoase pot primi în dar atât de apreciatul ansamblu de căsuțe suspendate pe diferite nivele, cu stâlpi de cățărat și de ascuțit gheruțele. E singurul obiect, de altfel, de care nu se vor plictisi niciodată și care va deveni locul preferat, atât pentru odihnă, cât și
pentru joacă. Prea scump, ziceți? În scurt timp, sunt convinsă, când micul ghemotoc se va instala definitiv și iremediabil în inima dumneavoastră, vă veți gândi că merită din plin și acest sacrificiu. ªi chiar de-i veți improviza un simplu culcuș într-un coș mai vechi ori îi veți face o pernuță dintr-un material uzat și o fâșie de burete, veți fi la fel de iubiți și de răsplătiți sufletește de pufosul tovarăș de viață.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613