Sanatate

Suplimentele nutritive… necesare sau nu în hrana pisicii?

Responsabilitatea de a asigura animalelor noastre de companie toate nevoile nutriționale ne revine în exclusivitate. Asta pentru că, micuțele noastre patrupede nu-și pot alege singure hrana și depind, din acest punct de vedere, de alegerea noastră. Este vital, astfel, să le oferim hrana potrivită care să le asigure o dezvoltare corespunzătoare și o sănătate de fier.

Suplimentele nutritive destinate animalelor de companie se găsesc ușor în comerț. De la banalele pastile cu vitamine și minerale, până la tabletele cu extracte de drojdie, spirulină, ficat de cod sau cartilagiu de rechin, toate se pot cumpăra din petshopuri, cabinete veterinare sau alte magazine specializate.

Ce sunt suplimentele alimentare?

Suplimentele nutritive sunt substanțe extrase din diverse produse vegetale, animale sau minerale, concepute să umple golurile din nutriția zilnică a animalului. Așadar, acestea sunt concepute pentru a aduce în organism acele substanțe care fie lipsesc, fie sunt prezente în cantitate mai mică decât ar trebui. În general, acestea nu sunt nocive pentru organism, ci suplinesc o carență a acestuia. De aceea, suplimentele ar trebui să vină ca o completare a meniului zilnic și să nu reprezinte o înlocuire totală a acestuia.

Ce nevoi nutriționale au pisicile?

Pisica este un animal carnivor, iar proteinele reprezintă partea cea mai importantă din hrana acesteia, fiindcă furnizează atât substanțele esențiale creșterii și refacerii țesuturilor, ci și energia necesară organismului. Fiindcă organismul pisicii nu poate transforma grăsimile și carbohidrații în energie, hrana ei trebuie să fie bine echilibrată din punct de vedere proteic. Pe de altă parte, proteinele sunt cele care furnizează aminoacizii, în egală măsură esențiali pentru organismul pisicii. Doi dintre aceștia sunt taurina și arginina. Însă pisica mai are nevoie și de vitamine, minerale, enzime, acizi grași, apă și… cam atât.
Pisicile nu au nevoie de carbohidrați deși în hrana lor se regăsesc porumbul, grâul sau orezul, după cum nu le sunt necesari nici conservanții chimici, aromele sau coloranții.
Însă, fiindcă are un conținut ridicat de grăsimi, mâncarea pentru pisici este predispusă în mare parte la oxidare. Hrana umedă din conserve este protejată fiind închisă ermetic, însă hrana uscată are nevoie de antioxidanți pentru a se conserva. Antioxidanții sunt substanțe care împiedică degradarea grăsimilor și a ingredientelor lipo-solubile. Dacă oxidează, grăsimile capătă un gust rânced și își pierd valoarea nutritivă. De aceea, este necesar să asigurăm condiții de depozitare corespunzătoare a hranei pentru pisica noastră, la fel cum ne îngrijim pentru alimentele pe care le consumăm noi.

Hrană umedă și uscată

Nutriționiștii sunt de acord că o pisică ar trebui să primească atât hrană umedă cât și uscată. Hrana uscată se strică mai greu, deci poate fi lăsată mai mult timp în bol, iar pisica o poate mânca ori de câte ori simte nevoia. Hrana umedă, în schimb, se alterează ușor, dar are avantajul că are un conținut mai ridicat de apă spre deosebire de cea uscată, iar multe pisici nu consumă apă suficientă.
În schimb, hrana uscată este benefică pentru dantura pisicii, ajutând la întreținerea acesteia. Cea mai bună soluție este să alegi un producător serios care să ofere, într-adevăr, hrană de calitate pisicuței tale. Eventual, poți înmuia hrana uscată în apă încălzită la 40 de grade C. O pisică hrănită sănătos va avea blana lucioasă, va deborda de energie și va avea ochii sclipitori.

Calitățile pe care ar trebui să le aibă un supliment alimentar sunt:
să fie ușor de introdus în hrana pisicii; să nu denatureze gustul hranei;
să fie adecvat pentru vârsta și greutatea pisicii;

Ingrediente de calitate

Specialiștii în nutriția animală sunt de acord că o dietă completă, dar echilibrată, care să conțină o hrană cât mai variată, este suficientă pentru o dezvoltare armonioasă a animalului. În prezent, multe din mărcile de hrană pentru pisici au la bază formule compoziționale obținute după decenii de studii. Absența unor nutrienți din hrana pisicii poate duce la slăbirea organismului și a sistemului imunitar, în timp ce excesul unora din ei poate avea efecte toxice, sau poate inhiba asimilarea altor substanțe benefice.
Așadar, o hrană de calitate pentru pisici, aleasă în funcție de vârsta și de particularitățile animalului este suficientă pentru a-i asigura acesteia o formulă optimă de substanțe nutritive și pentru a o menține sănătoasă. Cea mai potrivită dietă pentru o pisică sănătoasă este cea naturală, asemănătoare cu ceea ce consumă ea în sălbăticie.
Așa că nu adăuga haotic suplimente nutritive în hrana pisicii, fiindcă îi faci mai mult rău decât bine.
O hrană de calitate conține toate elementele de care pisica are nevoie; iar excesul este dăunător: ingerate excesiv, unele substanțe se pot dovedi toxice sau pot împiedica asimilarea altora.

Când le putem administra

În mod normal, vom adăuga suplimente nutritive în hrana pisicii noastre numai dacă este absolut necesar, și anume numai dacă:
– pisica este bolnavă, în convalescență sau anemiată;
– după perioade lungi de stres sau suferință;
– dacă are o dietă dezechilibrată;
– dacă este gestantă sau dacă alăptează.
În aceste cazuri, suplimentele alimentare ar trebui să-i asigure pisicuței cantitatea de substanțe nutritive de care are nevoie. Chiar și așa, dacă ești nevoit să adaugi suplimente nutritive în hrana pisicii, nu depăși doza zilnică recomandată, altfel nu vei reuși decât să-i dezechilibrezi dieta. Chiar și suplimentele alimentare pot avea efecte secundare.
Dar atât timp cât îi oferi pisicii tale o dietă echilibrată și sănătoasă, vei evita, în mare măsură, cazurile în care vei avea nevoie să-i administrezi suplimente nutritive și vitamine. Dacă, însă, ești convins că pisica ta are nevoie de nutrienți suplimentari, ia în calcul ingredientele și procesele de producție prin care trec aceste suplimente alimentare. Astfel, unele conțin numai ingrediente organice, iar altele pot avea un conținut ridicat de substanțe chimice. Nu cumpăra produse care nu au încă efecte verificate și ține minte că o dietă corespunzătoare vă va scuti de eventualele vizite la medicul veterinar.
Pisica își ia toată cantitatea necesară de vitamina A din hrană și acest necesar este mai mare decât la câini, deoarece ele singure nu-și pot fabrica această vitamină. Cantități prea mari de vitamina A pot determina deformarea oaselor, mai ales la puii de pisică. De asemenea, un complex de vitamina B este foarte important în dieta pisicii, asigurându-i stabilitatea nervoasă, sănătatea blăniței și a țesuturilor interne. Vitamina B6 (piridoxina), de exemplu, ajută la prevenirea calculilor urinari (mai ales la motanii castrați).

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și