Alții, însă, îl fac cadou mai departe sau, după o vreme, îl aruncă în stradă. O parte dintre cei care adoptă o pisică au impresia că aceasta e un organism asexuat și tragedia începe în momentul în care, după vârsta de 6-9 luni, femela intră în călduri. Urmează nopți de nesomn – atât pentru stăpâni, cât și pentru vecinii lor – urmate, în majoritatea cazurilor, de cea mai proastă alegere cu putință: stoparea căldurilor cu ajutorul tratamentelor hormonale! Inconștienții stăpâni își supun astfel pisica unui alt risc: piometrul, adica puroierea uterului, boală ce impune o intervenție chirurgicală de urgență, implicând castrarea, operație refuzată, până în acel moment, de stăpân.
Piometrul nu ocolește nici femelele care au avut pui, cele de peste 7 ani fiind des afectate, motiv pentru care chiar și cele mai valoroase pisici de rasă sunt sterilizate după această vârstă. Tot de la o anumită vârstă, femelele pot dezvolta chisturi la ovare sau uter, tumori mamare, iar masculii – hiperplazia de prostată, probleme grave ce pot fi ușor prevenite prin operația de sterilizare.
Alte avantaje pe care le oferă castrarea sunt acelea că operația va avea o puternică influență și asupra caracterului pisicilor, transformându-le în exemplare mult mai calme, mai drăgăstoase ca înainte, că va stopa tendințele de marcare a teritoriului, agresivitatea masculilor ce trăiesc sub același acoperiș și, totodată, mirosul puternic al urinei acestora, crizele puternice specifice femelelor în perioadele de călduri, etc.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoare, cusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.
În situația în care proprietarul va avea înțelepciunea de a opta pentru sterilizarea companionului său, e bine de știut că, în cazul femelelor, e preferabil ca aceasta să se facă înainte de primul ciclu de călduri, adică în jurul vârstei de 7-8 luni (cercetările din ultimii ani au relevat faptul că o sterilizare practicată înaintea primelor călduri reduce cu 80% riscul apariției tumorilor mamare; în plus, este eliminat riscul îngrășării postoperatorii). Nu e o problemă nici dacă aceasta se face mai târziu, cu precizarea că ar trebui să se ceară medicului o ovariohisterectomie – îndepărtarea atât a ovarelor, cât și a uterului. În cazul masculilor, părerile sunt împărțite în ceea ce privește vârsta optimă pentru castrare.
Majoritatea medicilor consideră că orhidectomia trebuie făcută după împlinirea vârstei de un an, vârstă la care organele sexuale sunt complet dezvoltate, diametrul uretral e implicit mai mare și nu va fi obturat la primele semne de apariție a litiazei – problemă majoră a motanilor, greu de evitat de cele mai multe ori și care apare atât în cazul celor castrați, cât și al celorlalți, fără deosebire. Deși se crede că operația ar avea o influență asupra acestei boli, adevărul este că și acum hrana și predispoziția genetică joacă cel mai important rol.
Alți medici ignoră această posibilitate, recomandând castrarea masculului înainte de pubertate, astfel încât comportamentele sexuale secundare să nu fie deja instalate (din experiență personală cunosc însă faptul că marea majoritate a masculilor își pierde proastele obiceiuri la câteva săptămâni după operație). Un efect advers – e drept, rar întâlnit – este incontinența urinară pe care o dobândesc unele animale în urma operației de castrare, problemă ce poate fi ușor ținută sub control printr-o medicație adecvată.
Un alt dezavantaj, des adus în discuție atunci când se vorbește de sterilizare, este tendința animalului de îngrășare. Acest lucru e ușor de evitat, cunoscut fiind faptul că această tendință există doar în primele săptămâni (până la două luni) după operație, când organismul trece prin importante schimbări hormonale și când e de ajuns a se limita rația de hrană ori a se oferi o hrană Light, specială pentru pisici castrate ori cu tendință de îngrășare.
Așadar, atunci când înțelepciunea vă va îndemna să priviți deținerea unui animal de companie ca pe o mare responsabilitate și când, în sfârșit, vă veți hotărî să apelați la veterinar pentru sterilizare, nu ezitați să-i e că femela trebuie să facă două rânduri de pui înainte de castrare, să precizeze pentru cine e mai bine: căci pentru pisică și pentru stăpân în nici un caz!
P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasari, hrana pentru cai sau adapatori vaci.