Sanatate

Sterilizarea – o decizie înțeleaptă (I)

Inepții de genul „o pisică trebuie neapărat să aibă pui înainte de castrare” sau „așa vrea Dumnezeu, trebuie să-i lăsăm dreptul de a se înmulți” le-am auzit deseori, câteodată chiar din gura medicului veterinar. Feluritele dizertații pe tema dreptului de procreere al pisicii ori explicații de genul „vreau pui de la ea, să-mi umplu casa de jucării vii” nu denotă altceva decât lipsa de responsabilitate atunci când e vorba de pisici ce nu aparțin vreunei rase (nu mai vorbesc de cele care au defecte genetice transmisibile, cum ar fi surzenia, malformațiile osoase etc.) și ai căror pui își vor găsi, atât de greu, stăpâni.

În condițiile în care pe străzi sunt atât de multe năpăstuite ale sorții, suflete ce cad zilnic pradă răutății semenilor noștri ori sunt victime ale accidentelor de circulație, mi se pare o cruzime ca cineva să-și dorească a le spori numărul. Sigur, cei mai mulți o fac fără intenție, convinși fiind că vor găsi stăpâni puilor născuți sub acoperișul lor, fără a se gândi că astfel ocupă locul pe care l-ar fi putut avea unul dintre miile de pui fără stăpân ce mor răpuși de frig, de boli și de foame pe străzi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Există și stăpâni de pisici care au convingerea că e o plăcere pentru femela lor să facă pui când, de fapt, monta, gestația, fătarea și alăptarea sunt factori de stres, suferință și epuizare fizică. La fel de prost informați sunt și proprietarii de motani, care consideră că e neapărat necesar să-i „facă și băiatului o plăcere”, căutând cu o încăpățânare de neînțeles, prin intermediul anunțurilor de mică publicitate, „neveste” pentru băieții lor.

Rezultate? După scurtele momente de satisfacție ale „băieților” (însumând câteva secunde!) vor urma pentru proprietari perioade de nesomn cauzate de chemările masculului părăsit de „iubită”, plus că vor avea surpriza să găsească în fiecare zi un nou colțișor al casei marcat de „stăpânul teritoriului” și vor constata cu stupoare că acesta slăbește pe zi ce trece, oricâte suplimente vitaminice îi vor administra. Cei care locuiesc la curte și ale căror pisici au acces și în exteriorul locuinței, vor avea alte „bucurii”: motanii lor se întorc acasă cu răni foarte grave, cu urechile sfâșiate sau cu ochii scoși în urma luptelor cu alți virili ai speciei.

Probabil mulți dintre dumneavoastră ați avut din partea prietenilor solicitări de genul împerechează-ți pisica, vreau și eu un pui de la ea”, tot ei găsind, atunci când puiul era disponibil, scuze de tot soiul pentru a-l refuza. Cei mai mulți dintre cei ce primesc în dar un pui, după doar câteva nopți în care n-au putut dormi de mieunăturile acestuia sau după ce le-a spart minunăția de pește din sticlă colorată pe care îl aveau „de atâția ani”, aleg – în cel mai fericit caz! – să ducă puiul înapoi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și