Rase

SELKIRK REX – pisicuța ondulată (II)

STANDARD
Această pisică este rezultatul unei mutații dominante și spontane care a cauzat ondularea ușoară a părului, ceea ce îi imprimă o senzație plăcută la atingere. Selkirk Rex este o pisică de mărime medie spre mare, cu o structură osoasă solidă, din cauza căreia ea atinge o greutate surprinzătoare, dând totodată impresia de putere. Femelele pot fi mai puțin masive decât masculii, dar nu se poate spune că au o siluetă delicată. Selkirk Rex este o pisică activă, cu o personalitate adorabilă.
CAPUL este rotund, lat, iar obrajii sunt proeminenți atât la masculi, cât și la femele. Botul are lățime medie, iar structura sa osoasă are un aspect rotunjit, zonele de îmbinare a mustăților fiind bine definite, conferindu-i pisicii un aspect pătrățos. Lungimea botului este egală
cu jumătate din lățimea sa, iar din profil botul este perfect vizibil, dincolo de linia curbă a obrazului. Vârful bărbiei este situat pe aceeași linie cu cel al nasului, iar buza superioară se află pe același plan vertical. Tot din profil se poate vedea stopul pronunțat. Nasul prezintă o
curbă convexă și este situat sub linia ochilor. Bărbia este fermă și bine dezvoltată, direct proporțională cu restul capului.

URECHILE sunt de mărime medie, late la bază, rotunjite spre vârf și dispuse la o distanță apreciabilă una de cealaltă. Ideal, acestea se vor încadra perfect în conturul rotund al capului. În cazul în care sunt prezente, smocurile de păr sunt ondulate.

OCHII sunt mari, rotunzi, dispuși la o distanță apreciabilă unul de altul. Ei nu trebuie să fie migdalați sau să aibă formă ovală, iar colțurile lor interioare și exterioare se află la același nivel.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

CORPUL este de mărime medie spre mare și bine proporționat. Torsul are un aspect dreptunghiular din cauza masei musculare substanțiale, dar nu este lung. Spatele este drept, cu o ușoară ridicătură spre partea dorsală. Lățimea la nivelul umerilor ar trebui să fie egală cu cea de la nivelul șoldurilor.

MEMBRELE sunt medii spre lungi, cu o structură osoasă fermă și proporționale cu mărimea corpului. Labele sunt mari, rotunde și compacte, având câte 5 degete la cele anterioare, și câte 4 la cele posterioare. COADA are o lungime medie, direct proporțională cu cea a corpului. Este destul de lată la bază, dar vârful nu este nici teșit, nici ascuțit.

BLANA poate fi lungă sau scurtă. Diferențele de lungime sunt cel mai evidente la nivelul cozii și al „gulerului”. La exemplarele cu păr scurt, blana de pe coadă are aceeași lungime ca cea de pe corp (2,5 – 5 cm), iar onduleurile de pe coadă au un aspect plușat și sunt dispuse uniform în jurul acesteia. „Gulerul” are aceeași lungime ca blana. La exemplarele cu păr lung, onduleurile de pe coadă sunt zburlite, iar. „gulerul” este mai lung. Atât blana scurtă cât și cea lungă este fină, compactă și bineînțeles ondulată. Este densă și plină, fără zone golașe sau prea puțin acoperite de păr. Este zburlită și nu trebuie să aibă un aspect neted sau să fie lipită de corp. Blana pisicilor Selkirk Rex este neuniformă și lipsită de o structură anume, iar onduleurile sunt largi și dispuse neregulat. Deși gradul de ondulare variază în funcție de
lungimea părului, de sexul pisicii și de vârsta acesteia, întreaga blană trebuie să poarte efectul genei rex. Onduleurile sunt mai pregnante în jurul gâtului, pe coadă și pe abdomen. Un grad mai mic de ondulare poate fi permis la exemplarele tinere și la pisoi.

CULOAREA – la nivelul blănii sunt permise toate culorile, precum și combinațiile acestora. Culoarea ochilor poate fi căprui, auriu, galben sau verde; albastru la pisicile bicolor sau colourpoint.

CULORI PRINCIPALE
ALB – pur și strălucitor. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt roz.
NEGRU – negrucărbune de la rădăcina părului până la vârf. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt negre.
ALBASTRU – este de preferat o nuanță mai deschisă. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt bleu.
ROȘU – intens, fără marcaje sau pete. Buzele și bărbia au aceeași nuanță ca blana. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor au culoarea roșucărămiziu.
CREM – este de preferat o nuanță deschisă, fără marcaje. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt roz.
CIOCOLATIU – nuanță intensă, tinde spre maroniu. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt maronii.
LAVANDă– culoare uniformă. Pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt roz-lavandă.

SUNT DESCALIFICATE: stopul pronunțat, lipsa de vizibilitate a botului, ochii sașii, diformitățile fizice evidente, polidactilia, lipsa onduleurilor.
ÎNCRUCIȘăRI în afara rasei sunt permise cu exemplare British Shorțair, Persane și Exotice.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și