Rase

SELKIRK REX – pisicuța ondulată (I)

ORIGINE ȘI ISTORIC
Una dintre cele mai noi rase feline, această pisică cu păr cârlionțat provine dintr-o pisică de casă, pe numele ei Miss DePesto of Noface, găsită într-un adăpost în Montana. Rasa a fost făcută cunoscută lumii de către Jeri Newman din Livingston, Montana, în jurul anului 1987. Ea a explicat că denumirea rasei provine de la numele unui lanț muntos din Wyoming, după care a recunoscut că, de fapt, pisicile Selkirk au primit acest nume după bunicul ei. Astfel, Selkirk Rex este singura rasă felină care a fost denumită după o persoană.

DESCRIERE
Selkirk Rex are trăsăturile unei pisici mari, cu structură osoasă solidă, asemănătoare din punct de vedere al conformației cu rasa British Shorțair. Capul este rotund, fără porțiuni plate. Blana are un aspect plușat, iar onduleurile sunt mari, fiind mai pronunțate la exemplarele cu păr lung. Pisicile Selkirk sunt sănătoase și viguroase. Sunt incredibil de răbdătoare, iubitoare și tolerante. Încă de la naștere, pisoii care vor avea păr ondulat se pot distinge de cei cu părul drept datorită mustăților cârlionțate. Acestea sunt fragile și se pot rupe ușor pe măsură ce cresc în lungime. Nici părul și nici mustățile nu se modifică pe parcursul vieții pisicii, deci dacă acestea sunt cârlionțate la naștere, atunci își vor păstra acest aspect și la pisica-adult. Chiar dacă, mai târziu, blana poate apărea ca având mai puține onduleuri, pisica își păstrează gena care imprimă această trăsătură, ea fiind evidentă la nivelul mustăților.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

PERSONALITATE
Temperamentul pisicii Selkirk le reflectă pe cele ale raselor folosite pentru formarea și evoluția acesteia. Astfel, aceste pisici moștenesc caracterul ușor delăsător și rezervat al pisicilor British Shorțair, firea afectuoasă a Persanelor și temperamentul jucăuș al Exoticelor. Sunt foarte răbdătoare, tolerante și iubitoare. Această rasă nu este compatibilă cu un tip de stăpân rigid și foarte organizat. Stăpânul ideal trebuie să fie pregătit să se confrunte cu tot felul de remarci răutăcioase, de genul „Pisica ta are nevoie disperată să meargă la un coafor felin”, „Spală-ți pisica și apoi atârn-o la uscat, poate scapă de onduleuri!”, etc.
Posesorii de Selkirk Rex sunt frecvent opriți de persoane care tânjesc să atingă blana atât de fină a pisicilor lor, dar cei cu adevărat norocoși sunt doar ei, căci pot îmbrățișa și alinta în voie aceste „jucării” de pluș.

ÎNTREȚINERE
Un mascul ajuns la maturitate (sau o femelă sterilizată) va avea o blană impecabilă. Exemplarele ideale au blana puternic ondulată pe părțile laterale ale corpului, pe abdomen și în jurul gâtului, spatele fiind zona în care blana este mai puțin ondulată. Blana pisicilor Selkirk Rex poate fi de două tipuri: scurtă și lungă. Fiecare tip se constituie într-o diviziune separată în cadrul punctajului acordat la arbitraj. Întreținerea celor două tipuri de blană se face exact ca la celelalte pisici cu păr scurt sau lung. Dacă se dorește păstrarea aspectului ondulat al blănii, nu se recomandă un periaj frecvent, în nici unul dintre cazuri. Cele mai potrivite șampoane sunt cele care nu îmbâcsesc blana și care îi conferă un aspect mătăsos și curat, întreținând în același timp și onduleurile.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și