Comportament

ROLUL MIROSULUI în comportamentul teritorial al pisicilor (II)

Pisicile au glande specifice de-a lungul cozii, pe fiecare parte laterală a frunții, pe buze, bărbie și pe pernițele lăbuțelor din față. Ele folosesc aceste glande pentru a-și marca teritoriul. Ori de câte ori pisica dumneavoastră trece pe lângă frigider sau pe lângă canapea și se freacă de ele, ea spune de fapt: „Acest obiect îmi aparține. Locul lui este aici.”

Când zgârie mobila sau suprafețele special destinate ascuțirii ghearelor, ea impregnează locul cu mirosul propriu, provenit din glandele de la nivelul lăbuțelor. Ea se va freca de dumneavoastră sau de alte animale din casă pentru un „schimb” de mirosuri. Ați observat deseori cum își linge cu atenție blana imediat după ce v-a atins. Ea nu face altceva decât să „guste” mirosul dumneavoastră (și noi care credeam că dă dovadă de exces de zel în ceea ce privește igiena personală!)

Dacă o pisicuță care trăiește în interior „evadează” accidental, de cele mai multe ori se va rătăci… chiar dacă se află la numai trei metri depărtare! Dacă nu a avut ocazia să își marcheze teritoriul, ea nu va ști unde se află și cum să se întoarcă acasă.

Pisicile care nu sunt socializate corespunzător la vârstă mică pot reacționa violent la schimbările care au loc în mediul lor de viață sau la aparițiile unor obiecte sau ființe care nu au un miros familiar. Un nou obiect de mobilier poate fi privit ca un intrus. Unele pisici se vor ascunde de el zile întregi. Altele se vor freca imediat de el pentru a „face cunoștință”.

Și mai există și o altă categorie, aceea compusă din pisicile care se vor simți atât de amenințate încât vor avea un comportament extrem de marcare teritorială – marcarea prin urină. Odată ce o pisică a marcat prin urină, mirosul trebuie îndepărtat imediat. Chiar dacă nouă ni se pare că am reușit să curățăm bine locul cu pricina, pisica va fi cu siguranță capabilă să simtă în continuare acel miros.

Nu uitați că simțul olfactiv al pisicii este hipersensibil. Un mascul poate simți o femelă în călduri, cu ajutorul mirosului, chiar adacă aceasta se află la o distanță apreciabilă. Dacă vă mutați într-o casă unde o altă pisică a lăsat un miros puternic, atunci animalul dumneavoastră poate marca acele zone. Unele pisici își pot chiar ataca stăpânii dacă aceștia vin acasă având impregnat în haine mirosul unei „rivale”!

Pisicile sunt, prin natura lor, animale teritoriale, identificându-și mediul familiar cu ajutorul mirosului. Dacă reușiți să vă socializați foarte bine pisica în primele ei luni de viață, atunci veți fi scutiți de problemele care pot apărea mai târziu. Aduceți-vă aminte de acest lucru atunci când vă mutați, când duceți pisica la veterinar, când vă cumpărați mobilă nouă sau când invitați o persoană străină acasă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și