Curiozitati

Puterile tămăduitoare ale pisicii (I)

Dragostea, prietenia, atașamentul și fidelitatea pe care ni le oferă un animal de companie au un efect benefic asupra noastră, a oamenilor. Considerată de unii specialiști ”un animal emoțional, care încântă pe acela care o întâlnește”, pisica ne poate reda cheful de viață și ne poate face să ne simțim bine. Potrivit unor studii recente, compania unei pisici dă rezultate pozitive nu numai în cazul patologiilor psihiatrice, dar și în cazul hipertensiunii arteriale și a infarctului de miocard.

Ai observat probabil că, atunci când te doare capul, pisica se așează lângă capul tău pe pernă şi începe să toarcă iar tu aţipeşti numaidecât, iar durerea dispare? Ei bine, efectele benefice pe care le are compania unei pisici asupra sănătății și confortului nostru moral au fost studiate și confirmate științific. Astfel, a privi o pisică, a o dresa, a o mângâia sau a-i vorbi determină o scădere imediată a presiunii arteriale. Mecanismul jocului este un proces de tip afectiv și emoțional.

Profesorul Benson de la Universitatea Harvard a studiat raportul dintre emoții și relaxare observând rezultatele lor benefice. Astfel, starea de relaxare care derivă din conviețuirea alături de un animal determină schimbări din punct de vedere fiziologic: ritmul cardiac încetinește, frecvența respiratorie se diminuează, mușchii se destind, acest lucru explicând de fapt ameliorarea unor patologii ale aparatului locomotor grație animalelor.
Starea de relaxare coincide cu diminuarea producției de adrenalină și de hormoni corticoizi (hormonii stresului) produși de corpul uman ca un răspuns la o situație de criză. Emoțiile pozitive, de altfel, stimulează producția de endorfină, cea care ne ajută să suportăm mai bine stimulii dureroși, întărind sistemul imunitar și permițând vindecarea unor boli.

Efecte benefice
Dragostea, prietenia, atașa-mentul și fidelitatea oferite de animalele de companie au în mod incontestabil un efect benefic asupra noastră. De el se bucură în special persoanele care sunt stresate sau sunt cu moralul la pământ, oamenii bolnavi, cei în curs de recuperare ori cei cu deficiențe. Este cunoscut și faptul că un animăluț ajuns în sânul unei familii cu probleme de comunicare reface și sudează relațiile din interiorul acesteia. Căci, a trăi alături de un animal, care în general ne alege pe noi și nu invers, trezește sentimente puternice: dragoste, teamă, curiozitate, dar și tandrețe. Profesorul Ballarini de la Universitatea din Parma definește pisica precum ” un animal emoțional, care încântă pe acela care o întâlnește”. În raport cu alte animale, pisica poate provoca emoții foarte intense încă de la prima vedere, grație formei, profunzimii și culorii ochilor, care te privesc direct. De altfel, se pare că dispunerea frontală a ochilor pisicii se aseamănă mai mult cu cea a omului, spre deosebire de dispunerea laterală a ochilor unui cal sau a delfinilor de exemplu.

Zooterapia
Puterea pe care o au animalele asupra noastră a fost luată în serios de specialiști, care au pus bazele unei terapii ce implică animalele de companie și oamenii: zooterapia. În multe țări există centre de terapie și terapeuți specializați în acest domeniu.
Termenul de zooterapie a fost introdus de psihiatrul american Boris Levinson în anul 1964, în urma experimentelor efectuate pe copiii cu deficiențe de comunicare, folosindu-se în acest scop chiar și de câinele său. Acest cercetător a studiat cu minuțiozitate posibilitățile de folosire a animalelor pentru tratarea unor afecțiuni și a scris numeroase tratate de specialitate referitoare la acest domeniu.

Compania pisicilor diminuează semnificativ stările de anxietate sau depresie și ajută la scăderea presiunii arteriale. În Franţa, în cadrul Spitalului Paul-Giraud, pisicuţele au devenit adevăraţi asistenţi medicali, fiind prezente la mai toate consultaţiile, pentru că oferă o stare de calm şi linişte interioară pacienţilor.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și