Sfaturi Practice

PISICA ȘI… PLANTELE DE APARTAMENT (II)

Steaua de Crăciun este o plantă deosebit de aspectuoasă, ale cărei frunze, ce cresc în vârful ramurilor, sunt colorate în galben-crem și roșu, având aspectul unei superbe flori. Planta elimină – atunci când este ruptă – un latex alb, deosebit de toxic. În contact cu pielea, acesta produce vezicule, tumefacție și o hipersensibilitate cutanată. Prin ingerare, determină grave iritări ale mucoaselor, vomă, diaree, dureri abdominale, urmate de lipsa coordonării în mers și de convulsii.

Alocasia (urechea elefantului), dincolo de aspectul deosebit de atrăgător al frunzelor, este o plantă care nu are ce căuta în spațiile unde au acces copiii și animalele. O cantitate mică din frunzele acesteia poate fi fatală la mai puțin de 6 ore de la ingerare.

Aloe este o plantă binecunoscută pentru proprietățile ei curative. Totuși, ingestia unei părți mici din frunzele acesteia are o puternică acțiune laxativă, producând crampe abdominale și diaree.

Mușcatele, ca și ferigile de cameră, conțin alergeni ce produc, în urma înghițirii acestor plante, dermatite alergice de contact. Alte plante periculoase, conținând substanțe otrăvitoare ori care afectează pielea sunt:

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

coada pisicii – o plantă cu frunze late și cu o inflorescență roșie care atârnă, având aspectul unei cozi pufoase – conține substanțe otrăvitoare în toate părțile componente;
asparagusul – în fructele sub formă de boabe; filodendronul, în toate părțile plantei;
palmierul de Madagascar, un soi de cactus sub forma unui trunchi cu spini, în a cărui parte superioară se formează frunzele, lungi și subțiri, deosebit de otrăvitoare;
tufa de corali – o plantă cu frunze mici, a cărei parte decorativă o constituie boabele roșii, de nuanța coralului – este în întregime toxică; iar lista ar putea continua.

Măsurile de prim ajutor în toate aceste cazuri de intoxicație constau în inducerea vomei, prin administrarea unei soluții de apă cu sare (atenție! Nu se va administra lapte, care ajută la absorbția otrăvii!), apoi cărbune medicinal. Nu e de neglijat nici pericolul pe care îl prezintă apa din vaze (pisicile sunt foarte tentate de a bea din acestea!), multe plante (spre exemplu laleaua) eliberând toxine puternice în momentul începerii putrefacției. Alte riscuri se pot întâlni în perioada sărbătorilor de iarnă: acele de brad sau de pin înghițite se pot bloca în gură sau în gât, ori pot ajunge să perforeze intestinele.

Pentru a preveni accidentele de acest fel, e de ajuns să interzicem accesul pisicii în încăperile unde pot apărea aceste pericole, cel puțin în perioadele de timp în care nu pot beneficia de supravegherea noastră.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613