Sfaturi Practice

PISICA ȘI… PLANTELE DE APARTAMENT (I)

Pisicile care au acces și în exteriorul casei nu au tendința de a se atinge de plantele otrăvitoare. Cele ce trăiesc exclusiv în interior însă, din plictiseală ori din curiozitatea specifică, vor fi tentate să se joace și să roadă orice le este lăsat la îndemână.

Rareori se întâmplă ca pisicile să se îmbolnăvească foarte grav pentru că mestecă plante; aceasta pentru că, de cele mai multe ori, vomită imediat după ce le-au înghițit. Totuși, li se poate face rău; de aceea este indicat să prevenim aceste accidente, informându-ne despre potențialul pericol al fiecărei plante pe care o introducem în locuință (magazinele de la care le procurăm ne pot oferi aceste informații).

De asemenea, animalul trebuie dus la doctor atunci când observăm o stare generală de rău, cu vomă persistentă. Oferindu-i pisicii verdețuri proaspete (iarbă, pătrunjel) și ținând-o cât mai departe de plantele otrăvitoare, vom putea evita o mulțime de neajunsuri, după cum se poate vedea din rândurile ce urmează.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Dieffenbachia este o plantă des întâlnită în apartamente. În ciuda efectului decorativ al frunzelor, ea este și una dintre plantele cele mai otrăvitoare. Procentul de substanțe toxice este mai redus în frunze și mai crescut în pețiol și în tulpină. Prin ingerarea acestei plante se produce o puternică iritare a pielii și a mucoaselor, a faringelui și a laringelui; de asemenea, pot apărea fenomene ca hipersalivația, voma și o stare generală de apatie. La nivel ocular, planta poate produce leziuni grave ale corneei.

Filodendronul, de asemenea foarte răspândit, conține în toată structura sa aceleași substanțe otrăvitoare ca și dieffenbachia, cu efecte similare asupra pielii, a mucoaselor și a căilor aeriene. Iedera, o plantă decorativă cățărătoare, longevivă, este de asemenea des întâlnită în casele noastre. Fructele ei sunt deosebit de otrăvitoare, iar ingerarea unei cantități mai mari din frunzele acesteia determină o mâncărime puternică a pielii, tahicardie, letargie, convulsii.

Crinul asiatic este o plantă des cultivată, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă: consumarea acesteia produce diaree puternică, hipersalivație și vomă, iar în cazuri mai grave pot apărea paralizia și chiar colapsul.

Elegantul ficus cuprinde câteva sute de specii de tipul arborelui, arbustului sau al plantei agățătoare. Seva oricăreia dintre acestea este foarte iritantă, chiar caustică pentru piele, iar ingerarea plantei produce vomă si gastroenterită.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și