Comportament

PISICA ŞI LIMBAJUL CORPULUI (I)

Alura unei pisici, modul în care priveşte sau în care îşi ţine coada sunt manifestări specifice pe care, dacă nu ştim să le interpretăm, le putem înţelege greşit – pisica poate deveni, cu alte cuvinte, victimă fără voie. Acest limbaj este cu atâtmai greu de înţeles cu cât nu ne putem baza, în descifrarea lui, numai pe intuiţie, el fiind destinat altor pisici şi nu oamenilor. Astfel, semnele care indică teama sau iritarea pot fi uşor confundate cu momente ale jocului, tocmai din cauză că acestea se aseamănă.

Un indiciu în acest efort de înţelegere este coada pisicii, care poate reda diferite modificări de dispoziţie. Afecţiunea este exprimată prin încolăcirea cozii de piciorul unei persoane sau de coada altei pisici. Mişcarea ritmică a acesteia este semnul unei stări de nelinişte: animalul este fie la pândă, încercând să prindă un şoarece sau o pasăre, fie aşteaptă după un fotoliu să sară pe piciorul stăpânei.

Agitatul ritmic al cozii este, în cazul câinelui şi al pisicii, provocat de stări diferite: un câine vrea, prin aceasta, să-şi arate prietenia faţă de cei din jur, pe când acelaşi lucru poate însemna, în cazul pisicii, o stare de nelinişte. Pisicilor le place să li se acorde atenţie, dar nu oricând.

Capricioase, obişnuiesc să îşi frece obrajii de picioarele membrilor familiei, arătând astfel că vor să fie mângâiate. Micile feline pot, de asemenea, să se salute prin schimburi scurte de priviri, fără să insiste. Alta este situaţia atunci când stăpânul este surprins uitându-se lung la pisică: aceasta va rămâne nemişcată şi va privi fix, inexpresiv, spre persoana în cauză, dând impresia că se uită în gol.

Ochii larg deschişi, urechile ciulite, îndreptate spre locul de unde vine ameninţarea sau spre o altă pisică sunt indicii că animalul este atent şi aşteaptă momentul cel mai bun să reacţioneze. Starea opusă, aceea de relaxare somnolentă, poate fi semnalată uneori de poziţia ghemuită, cu coada încolăcită în jurul corpului.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și