Sfaturi Practice

PISICA din perspectiva părinţilor

Copiii au o înclinaţie deosebită de a aduna pisoii de pe stradă şi de a-i aduce acasă. Urmarea o cunoaştem cu toţii: rugăminţi fierbinţi de a păstra animăluţele. Însă apariţia neaşteptată a unui nou membru în familie poate genera situaţii diferite: părinţii rămân de neclintit în decizia lor de a nu adopta pisica sau… cedează şi acceptă acest lucru.

Principala cauză pentru care părinţii se opun înfierii unei pisici o reprezintă consecinţele necunoscute ale unei astfel de decizii. Acest articol este special dedicat părinţilor care se află în impas, aşa că, dragi părinţi, ascultaţi ce avem de spus!

Dacă nu aţi iubi animalele, nu aţi citi acest articol în momentul de faţă (deci nu vă veţi putea folosi de această scuză!). Unul dintre motivele pentru care vă împotriviţi în general adopţiei unui animal de casă, respectiv a unei pisici, constă în faptul că aceasta poate transmite boli şi paraziţi. De asemenea, vreţi să vă feriţi şi de pericolul eventualelor zgârieturi sau muşcături, şi sunteţi de părere că smocurile de păr împrăştiate prin casă şi curăţarea litierei constituie adevărate neplăceri şi reprezintă griji în plus.

Este adevărat că o pisică neîngrijită poate transmite o serie de boli şi de paraziţi, însă în momentul în care ne decidem să adoptăm una trebuie să ne ocupăm de sănătatea ei. Astfel, vizitele periodice la veterinar şi efectuarea vaccinărilor şi a deparazitărilor devin imperios necesare. Pe lângă acestea, nu trebuie neglijată nici igiena animalului. De obicei, pisica este foarte curată şi nu necesită o îngrijire excesivă, dar, ca orice fiinţă, are nevoie de minimum de preocupare din partea stăpânilor.

În ceea ce priveşte litiera, nu trebuie să vă faceţi griji: în magazinele de specialitate găsiţi nenumărate modele moderne şi variate, care îmbie pisicile să îşi facă nevoile. Din fericire, nu mai trebuie să folosiţi nici nisipul obişnuit, pentru că acum aveţi de ales între mai multe tipuri care absorb foarte uşor lichidul şi mirosul neplăcut şi care se pot înlocui imediat. Este necesară doar puţină bunăvoinţă şi litiera pisicii va fi păstrată în stare perfectă de curăţenie, cu minimum de efort.

Ghemele de păr reprezintă pentru mulţi dintre dumneavoastră o problemă, dar trebuie ştiut că există două perioade pe an în care pisica năpârleşte, primăvara şi toamna. Pe parcursul acestora, singura măsură care se poate aplica este reducerea cantităţii de păr căzut prin periajul corespunzător al blănii, activitate care nu este nici pe departe o corvoadă. În restul anului, o şedinţă săptămânală de toaletare este suficientă.

Dacă mediul în care trăieşte nu o determină să fie agresivă, pisica va creşte fără vreun fel de manifestare violentă. În general, copiii au obiceiul să chinuie pisicile doar de dragul jocului, iar în ultimă instanţă, pentru a scăpa, acestea îi zgârie sau chiar îi muşcă. Acest obicei de terorizare a pisicii trebuie neapărat controlat de părinţi, altfel animalul va fi stresat şi copilul se va speria (mai ales în cazul unui copil de vârstă mai mică).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și