Sanatate

PERITONITA ȘI PLEURITA INFECȚIOASĂ (II)

Manifestări clinice
Prima fază a bolii se caracterizează prin simptome respiratorii atenuate (rinită, conjunctivită) sau poate fi asimptomatică, eventual cu puseuri febrile inexplicabile și cu o stare generală bună a animalului. Această fază poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

În faza a doua, manifestările clinice sunt dramatice: febră puternică, dificultăți mari de respirație, acumulări de lichid în abdomen (ascită) și între foițele pleurale care învelesc plămânii (pleurită), infecții oculare ce pot duce la pierderea vederii, semne nervoase (necoordonarea membrelor posterioare, convulsii, schimbări ale personalității).

Tratament
Nu există tratament specific pentru această maladie, iar mortalitatea ajunge deseori până la 100%. Cele mai multe pisici diagnosticate cu PIF mor la câteva săptămâni sau luni după apariția bolii. Există însă și cazuri de vindecări spontane. Este indicat tratamentul simptomatic la pisicile care au o stare generală bună, mănâncă, nu au semne neurologice și nu au și FeLV.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Cum preveniți această boală
Incidența bolii este mică, de aceea nu există un vaccin împotriva PIF disponibil pe piața românească. Totuși, vaccinarea obligatorie a pisicii include și un vaccin împotriva FeLV, alături de imunizarea împotriva altor boli virale care pot favoriza declanșarea și infectarea cu PIF.

Evitarea aglomerărilor de pisici și a locațiilor neigienice pot preveni apariția acestei boli virale. Deparazitarea periodică a pisicilor, utilizarea unor dezinfectante puternice, virulicide (dezinfectante de uz spitalicesc) pentru curățarea spațiilor utilizate în comun de mai multe pisici străine și menținerea igienei în adăposturile de animale sunt mijloace eficiente de evitare a contaminării.

O atenție deosebită trebuie acordată, la achiziționarea unui pisoi, stării de sănătate a celorlalte exemplare din cuib, igienei spațiului și mortalității și morbidității (rata îmbolnăvirii) puilor la fătările anterioare.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și