Pisicile pot fi purtătoare ale unor boli infecțioase severe, fără a le manifesta clinic. În timpul caniculei, care reprezintă un stres pentru animale, ca și pentru noi, aceste boli pot suferi reacutizări declanșate de factori aparent minori: o răcire de scurtă durată a vremii, o expunere bruscă la aer condiționat, o schimbare a mediului.
Una dintre bolile virale deosebit de grave care se manifestă conform mecanismului descris anterior este peritonita și pleurita infecțioasă a pisicii (PIF). Pisoii născuți în crescătorii infectate cu PIF contractează virusul de la mamă, probabil transplacentar. Ei pot manifesta boala la vârsta înțărcării (5-10 săptămâni) sau pot rămâne purtători asimptomatici săptămâni sau chiar luni de zile, adică mult timp după ce ajung la noul stăpân.
În orice crescătorie sau cămin cu multe pisici, în care mortalitatea puilor ajunge la aproximativ 35% (față de o medie de 10% cât este normal acceptat), trebuie să se ia în calcul existența purtătorilor de PIF. Aceste informații privind rata mortalității puilor dintr-un cuib pe mai multe generații sunt utile și pentru potențialii cumpărători, care pot evita astfel achiziționarea unui animal bolnav. Un procent de aproximativ 20% dintre pisicile cu PIF sunt coinfectate cu virusul leucemiei feline (FeLV), care reduce rezistența organismului la virusul PIF.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.
Factori de risc
Dintre condițiile favorabile declanșării bolii se pot menționa supraaglomerările de pisici, însoțite de multe ori de o igienă precară (expunerea în pet-shop-uri în scopul vânzării, cazarea în pensiuni neigienice pe timpul vacanței, expozițiile feline organizate în locuri improprii). Vârsta este un factor decisiv. Grupa de risc o reprezintă tineretul, între 6 luni și 2 ani, din cauza faptului că sistemele respirator și imunitar sunt incomplet dezvoltate la pui.
Vârsta înaintată, peste 14 ani, este de asemenea un factor de risc, din cauza îmbătrânirii celor două sisteme. Există și defecte congenitale care pot favoriza manifestarea PIF, cum este de exemplu stenoza (îngustarea) narinelor, frecventă la rasele cu bot scurt. Animalele parazitate cu viermi intestinali și mai ales cu viermi cardiaci dezvoltă forme mai severe ale bolii.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.