Sanatate

OCHII, oglinda sănătății pisicii (I)

Dotată cu o vedere deosebit de bună și având o capacitate vizuală eficientă chiar și pe timp de noapte, misterioasa pisică nu e lipsită nici de dezavantaje: capacitatea redusă de a percepe detaliile și de a deosebi culorile. Cercetătorii au stabilit că celulele care înregistrează culorile sunt, la pisică, în număr foarte redus și că lumea văzută de aceasta e scăldată în nuanțe de albastru și verde, obiectele roșii fiind percepute doar ca ceva mai închise la culoare decât cele verzi și albastre.

Oricum, acest lucru nu pare a avea vreo importanță pentru mica felină, roluri mult mai importante avându-le mișcarea și luminozitatea unui obiect, precum și dimensiunea lui. Vederea foarte bună mai e datorată și capacității pupilelor de a reflecta lumina, efect foarte ușor de observat noaptea, când acestea sunt dilatate și când ochii pisicii, luminați de o lanternă, strălucesc precum niște beculețe.

Pe timpul zilei, când lumina este puternică, pupila este îngustă ca o crăpătură, având capacitatea de a se lărgi în condiții de frică ori stres și de a se restrânge atunci când animalul amenință cu un atac.

BOLI ȘI MĂSURI DE PRIM-AJUTOR
O pisică sănătoasă are, în mod normal, ochi strălucitori, limpezi, fără secreții. Orice proprietar trebuie să recunoască semnele unei probleme oculare, care pot necesita tratamente, de la caz la caz, de la simple picături, până la intervenții chirurgicale. Ochii sunt extrem de sensibili, iar un tratament incorect ori tardiv poate duce la deteriorarea vederii; de aceea, dacă apar probleme, este obligatorie consultarea de urgență a veterinarului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613