Mulți proprietari de pisici obișnuiesc să-și hrănească animalul de companie cu lapte de vacă. Chiar dacă gustul laptelui este apreciat de micuțele feline, în realitate acest aliment nu este unul indispensabil pentru organismul pisicilor și, mai mult, îi poate provoca acesteia probleme digestive.
Laptele (cel de vacă, în special) oferit pisicii este un obicei des întâlnit în rândul proprietarilor de pisici. Consumat în cantități mici, acesta poate fi o sursă de nutrienți, fiindcă este un aliment aproape complet, fierul fiind singura substanță pe care acesta nu o conține, însă, oferit în exces, poate provoca o serie de probleme digestive pisicii tale.
Intoleranța la lactoză
Problemele digestive care pot apărea în urma consumului de lapte de vacă sunt generate de faptul că pisicile pot dezvolta intoleranță la lactoză, carbohidratul principal conținut de lapte, la scurt timp după ce au fost înțărcate. Astfel, pentru a digera laptele matern, puii produc o enzimă specifică, lactaza, pe toată perioada alăptării. Odată înțărcată și pe toată perioada maturității de altfel, pisica nu mai produce această enzimă în cantități suficiente (practic se reduce cu 75 – 90% producția acesteia odată cu înțărcarea). Așa se face că, o pisică de 4 kg nu mai poate digera normal decât 4-8 g de lactoză zilnic (1-2 g / kg corp). În cazul în care producția de lactază nu mai face față nivelului de lactoză care trebuie digerat, scaunele își pierd consistența și atunci apare diareea. De asemenea, în cazul în care lactoza este prezentă în exces în alimentația pisicii, digestia proteinelor se face la rândul său defectuos, din cauza accelerării tranzitului intestinal (care reduce timpul de expunere al proteinei la “atacul enzimatic”) și a faptului că, la nivelul intestinului gros, unde proteina ajunge așadar parțial digerată, există o serie de bacterii care vor asimila ele conținutul proteic.
Singura modalitate de a afla dacă pisica ta are sau nu intoleranță la lactoză este să îi oferi o cantitate mică de lapte și să-i urmărești reacțiile. Dacă apare diareea sau voma, înseamnă că organismul animalului nu suportă laptele, chiar dacă acesta provine de la vacă.
Aliment secundar
Dacă o pisică ar fi hrănită numai cu lapte, în mod normal, nu ar putea supraviețui. Pisicile care trăiesc în sălbăticie reprezintă dovada că felinele nu au nevoie de lapte pentru a fi sănătoase, fiindcă pisicile sălbatice nu au, firește, posibilitatea să bea lapte de vacă.
Atâta timp cât pisicii i se oferă o hrană de calitate, bogată în proteine și în special în proteine din carne – fiindcă pisica este prin excelență un animal carnivor – alături de o cantitate suficientă de apă, organismul acesteia va beneficia de tot ceea ce are nevoie din punct de vedere nutrițional.
Laptele singur în dieta pisicii nu este deloc suficient ca sursă de hrană pentru o pisică și ca atare nu ar trebui folosit ca înlocuitor al unui aliment sau al apei.
Asta fiindcă, dacă înlocuim meniul complet sau apa pisicii cu lapte, este posibil ca aceasta să ajungă într-o stare de malnutriție. Ca atare, laptele poate fi folosit în hrana pisicii doar ca aliment secundar. O cantitate rezonabilă și fără potențial de risc pentru pisică este de aproximativ 20 ml de lapte / kg corp. Astfel, dacă animalul cântărește 4 kg, stomacul său poate digera corect circa 80 ml de lapte de vacă pe zi.
Laptele, în dieta puilor de pisică
Până la vârsta de opt săptămâni când pot fi înțărcați, puii de pisică au ca principală sursă de hrană laptele matern, mult mai bogat în calorii, proteine și lactoză decât laptele de vacă sau laptele de capră. În cazul în care pisica mamă nu poate alăpta sau dacă este vorba pur și simplu despre pui orfani, nu este indicat să-i hrănești cu lapte de vacă. În acest sens, ai o alternativă mult mai recomandată din punct de vedere nutrițional: laptele praf special pentru pisicuțe, care poate fi procurat din petshop. Ai grijă să hrănești pisica atent, cu o seringă mică și asigură-te că ai posibilitatea să pregătești laptele praf pentru fiecare masă și să îl încălzești până la aproximativ 38 grade C (temperatura normală a corpului pisicii).
Carnivore prin excelență
Pisicile sunt prin definiție animale carnivore și, pentru a fi într-o formă bună, ele au nevoie de o hrană care să conțină în primul rând proteine – și proteine din carne mai ales – și abia apoi grăsimi (dar nu grăsimi de porc) vitamine, minerale, carbohidrați și, nu în ultimul rând, de apă. Dintre toți aminoacizii care formează proteinele, taurina este cel mai important.
Aceasta un aminoacid esențial prezent în secreția biliară, implicat în numeroase mecanisme fiziologice, inclusiv în reglarea volumului celular, antioxidare, detoxifiere, precum și în metabolismul carbohidraților. De aceea, este indicat să îți hrănești micuța felină cu hrană de calitate, special concepută nevoilor ei, neabătându-te nici măcar la o masă de la această regulă. În acest fel, pisica își va asigura necesarul nutritiv zilnic și va avea o dezvoltare fizică armonioasă și o sănătate pe măsură.