Sanatate

DERMATITA ALERGICĂ ALIMENTARĂ (I)

Inflamațiile pielii poartă denumirea de dermatite. Acestea pot avea numeroase cauze: traumatice, infecțioase (bacteriene, micotice, virale), interne (dezechilibre metabolice, endocrine, defecte genetice), iritante.

Un loc important în cadrul dermatitelor îl ocupă cele alergice alimentare. Primul semn este pruritul dermic, manifestat în funcție de intensitatea senzației, prin lins sau scărpinat până la plăgi de grataj automutilante.

De multe ori, proprietarul nu conștientizează faptul că linsul insistent se datorează pruritului, asociind acest gest cu toaletajul. Simptomele care îl alarmează pe proprietar sunt pierderea excesivă a părului, zonele depilate de pe corp, leziunile pielii (edeme, vezicule, cruste, fisuri).

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Alergia alimentară
Se manifestă prin prurit dermic care apare indiferent de anotimp, accentuat în sezonul cald prin adăugarea altor factori alergici (purici, praf, polen, țânțari). De multe ori se constată că animalul este hrănit necorespunzător, cu sosuri, ciocolată, mezeluri, conserve de pește de uz uman sau alte alimente care nu ar trebui să intre în dieta unei pisici.

Semnele clinice pot debuta de la vârsta de 3 luni, dar, de obicei, apar după vârsta de 2 ani. Este dificil pentru posesor să înțeleagă că, deși animalul are aceeași dietă de când îl deține, problemele de sănătate apar după ani de zile. În plus, manifestările clinice sunt foarte diferite, de la otite purulente sau micotice la depilări simetrice sau la baza cozii, dermatita miliară (cruste punctiforme care acoperă o zonă de piele de dimensiuni destul de mari), blefarite, prurit sever în regiunea gâtului și a urechilor, urmate de hematoame subcutanate.

Diagnostic
Diagnosticul se pune prin introducerea unei diete care să nu conțină nici unul dintre alergenii alimentari suspectați. Se așteaptă un răspuns pozitiv după o săptămână/o lună. Dieta trebuie menținută timp de 3 luni. Se reintroduc apoi, pe rând, alimentele suspectate de declanșarea alergiei.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și