Sanatate

Cum tratăm diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului glucidic, destul de des întâlnită la pisicile și la câinii de apartament. Motanii, mai ales cei castrați, sunt mai des afectați decât femelele. Tratamentele cu glucocorticoizi sau cu progestative pot declanșa apariția diabetului zaharat. Dacă pisica este obeză, atunci este mai predispusă la diabetul rezistent la administrarea de insulină.

Unele infecții virale, precum și pancreatitele acute, pot provoca diabetul zaharat. Pisicile diabetice prezintă degenerări ale celulelor secretoare de insulină, fără ca restul pancreasului să fie afectat. Această situație este rezultatul unei predispoziții genetice, care duce la instalarea diabetului insulinorezistent (de tip II) odată cu înaintarea în vârstă. Procentul de pisici afectate este destul de mare, aproximativ 20 %.

Semnele clinice sunt destul de greu de observat și se accentuează în timp. Pisica urinează mai des și în cantitate mai mare, bea multă apă, pierde în greutate și apar modificări ale apetitului, inițial o creștere și apoi o scădere. După un timp apar stările de vomă, apatia și, în cazuri foarte grave, starea de comă.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și