Curiozitati

CUM SÃ DESCIFRÃM LIMBAJUL PISICILOR

Pisicile sunt deținãtoarele unui întreg ansamblu de expresii vocale pe care cei mai mulți dintre stãpânii acestora învațã sã-l înțeleagã. Limbajul pisicilor poate fi pe deplin descifrat, chiar dacã acestea folosesc, pe lângã exprimarea prin sunete, și alte mijloace, cum ar fi limbajul corpului sau marcarea teritoriului.

INTRODUCERE ÎN LIMBAJUL PISICII
Aproape toate felinele utilizeazã anumite canale de transmitere a informației pentru a comunica cu cei din jur, dar existã și rase de pisici care comunicã mai repede, mai des și mai intens cu ființele din preajma lor, cu alte cuvinte, sunt mai vorbãrețe decât alte pisici. De exemplu, Siamezele sunt cunoscute ca fiind „vocalistele” lumii pisicești, pe când la polul opus se aflã Persanele, care sunt tãcute în comparație cu celelalte surate. Cea mai cunoscutã formulare vocalã a pisicii este „miau”, expresie care are o mulțime de versiuni, de diferite lungimi și niveluri. Alte sunete pisicești familiare sunt sâsâitul și mârâitul agresiv, sunetele specifice femelelor în cãlduri, încercarea de a imita posibila pradã și, nu în ultimul rând, celebrul tors.

SENSUL EXPRESIEI „MIAU”
Multe cãrți fac referire la faptul cã celebrul „miau” este folosit cu precãdere în comunicarea” cu oamenii. De asemenea, expresia predominã între mamã și puiul acesteia și nu între pisicile adulte. Lungimea și intensitatea mieunatului vã pot ajuta sã descifrați cu ușurințã sensul expresiei. Un „miau” mai slab ca intensitate este folosit de pisicile agitate, un exemplu bun fiind sunetele emise de felinele aflate sub tratament, în clinicile veterinare. Unul mai înalt ca tonalitate poate fi specific pisicilor care își exprimã mulțumirea fațã de ceea ce li se întâmplã. Cu timpul, cei mai mulți dintre proprietarii de pisici învațã sã descifreze diferite „cuvinte pisicești” transmise de feline. Astfel, mesajele codificate cum ar fi „mi-e foame”, „alintã-mã” sau „deschide cutia asta cu mâncare” devin lesne de tradus.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.

„MIAU”… ȘI FAMILIA DE CUVINTE
Pe lângã cunoscutul „miau”, pisicile folosesc o întreagã varietate de sunete pentru a exprima stãri diferite. Sâsâitul, mârâitul și mieunatul strident sunt sunete emise de pisicile speriate. Când se simt amenințate și vor sã-și descurajeze dușmanul prin atacuri, pisicile se folosesc de poziția corpului și de sunete acute, care au menirea sã intimideze și sã îndepãrteze rivalul. Un alt tip de sunet poate fi adesea auzit atunci când pisica își privește potențiala pradã, fãrã a fi capabilã sã o prindã. Deseori auziți aceste sunete în momentul în care pisica privește pe geam o pasãre de afarã. Sunetele emise sunt adesea însoțite de clãnțãnitul rapid al dinților. Torsul este cel mai liniștitor și mai comun sunet specific pisicilor. Modul sãu de producere a constituit un mister de-a lungul multor ani. Experții în domeniu au precizat cã torsul este produs de contracțiile rapide ale mușchilor laringelui. Ca fapt divers, pisicile nu sunt singurele mamifere care torc, acest sunet fiind caracteristic și unor animale ca hiena sau leopardul, care torc ocazional.

PISICILE „TÃCUTE”
Nu toate pisicile sunt amatoare de „vorbit”. Într-adevãr, existã anumite rase care nu își exprimã vocal sentimentele, dar, câteodatã, se întâmplã ca și felinele „vorbitoare” sã nu fie prea guralive. Când o pisicã își pierde vocea sau este rãgușitã, acest lucru poate indica o inflamare a corzilor vocale. Aceastã afecțiune medicalã poate fi cauzatã de infecții ale gâtului, de amigdalite, alergii sau afecțiuni pulmonare. Dacã observați cã ea a început sã-și piardã treptat vocea, luați legãtura cu medicul veterinar, care este singurul în mãsurã sã identifice cauza afecțiunii și sã aplice un tratament corespunzãtor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

CONCLUZII
Sunetele emise de pisici nu sunt întâmplãtoare, iar dacã veți fi atenți la limbajul pisicii dumneavoastrã, vã veți obișnui cu diferitele moduri de „adresare” și veți învãța sã descifraþi
mesajul acestora, lucru care vã va ușura conviețuirea.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și