Sanatate

CUM SĂ DEPARAZITĂM PISICA ȘI LOCUINȚA

Pisicile, ca și alte animale domestice, pot găzdui în blană, temporar sau permanent, purici, păduchi și căpușe. După o descriere pe scurt a celor trei tipuri principale de paraziți externi și a efectelor negative pe care aceștia le pot cauza atât animalului, cât și omului, este important să aflăm cum putem elimina aceste probleme în cazul în care acestea există, iar unica soluție viabilă este reprezentată de deparazitare.

Deparazitarea locuinței
Dacă animalul este parazitat cu purici sau căpușe, primul pas este curățarea locuinței, spălarea locurilor preferate de pisică, a spațiilor greu accesibile și aspirarea lor. Curtea și grădina trebuie curățate, îndepărtate frunzele moarte, vegetația rărită, pentru a lăsa să pătrundă soarele. Apoi se aplică insecticide.

Nu utilizați niciodată insecticidele în prezența pisicii, chiar dacă ați primit asigurări că nu sunt toxice pentru animale! Pisica se intoxică cu ușurință, lingându-și labele și corpul, chiar dacă vine în contact cu doze mici de insecticid, cu toxicitate redusă. Deci pisica trebuie cazată temporar (24 de ore) în altă locuință. Este indicat să se repete dezinsecția după 3 săptămâni, pentru a îndepărta și formele imature de paraziți.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Deparazitarea animalului
Este cea mai eficientă metodă de a preveni și a trata parazitozele externe. Deși toate substanțele de deparazitare externă a animalelor au potențial toxic, compoziția și modul de prezentare influențează toxicitatea produsului.

Pe de altă parte, trebuie luată în considerare vârsta și starea de sănătate a pisicii. De aceea, deparazitarea externă se face numai la sfatul medicului veterinar. Atenție la intoxicațiile accidentale, mai ales cu substanțe de deparazitare care se aplică pe tot corpul! Ca regulă generală, cele mai indicate pentru pisici sunt produsele „spot-on”. Deparazitarea animalului poate să nu fie eficientă, dacă nu ați deparazitat în prealabil locuința.

Concluzii
􀁺 Spațiul public este contaminat și imposibil de controlat, iar omul poate transporta în locuință forme imature de paraziți, de aceea animalele din casă trebuie deparazitate extern periodic, după un calendar stabilit împreună cu medicul veterinar. Tot acesta va însoți deparazitarea externă cu o schemă de deparazitare internă potrivită vârstei și activității animalului (puricii transmit viermi intestinali care parazitează și omul).

􀁺 Cereți sfatul veterinarului când intenționați să achiziționați un animal din zone unde există boli transmise de căpușe sau când plecați împreună cu animalul în asfel de zone. S-au semnalat și la noi în țară, ca și în țările cu climă mediteraneană din Europa, cazuri de babesioză, soldate de multe ori cu moartea animalului.

􀁺 Deparazitarea corectă și la timp a animalului este o cale de a asigura sănătatea întregii familii.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și