Comportament

Cum controlați o armatã de pisici

Sã ai o familie mare de pisici poate fi o idee foarte tentantã, dar este și o mare provocare care necesitã multã responsabilitate. Dacã aveți în întreținere mai multe pisici, atunci vã puteți aștepta ca ierarhiile, interacțiunile, joaca, tachinãrile, invidia și haosul general sã întreacã orice închipuire. Continuãm prezentarea pașilor prin care puteți evita problemele, atunci când dețineți un numãr mai mare de pisicuțe.

Faceți „prezentãrile” cu multã grijã
Modul în care o pisicã nouã se va integra într-o casã care are deja alți locatari felini depinde în mare mãsurã de felul în care veți face „prezentãrile”. Pisicile care au trãit împreunã o perioadã mai lungã de timp și-au stabilit deja o structurã socialã la care s-au adaptat toate, dar ea se poate duce de râpã atunci când aduceți un alt pisoiaș sau un exemplar adult în mijlocul acestora. Dacã viitorul membru al familiei a fost consultat de medicul veterinar și v-ați asigurat cã nu are nici o boalã, puteți începe acomodarea lui cu noii colegi de apartament.

Creați o camerã specialã ca adãpost pentru noul membru și dotați-o cu urmãtoarele lucruri indispensabile: o litierã într-un colț aflat departe de ușã, boluri cu hranã și cu apã și, de preferat în dreptul ferestrei, o pernuțã sau un scaun pentru ca pisica sã se poatã uita afarã.

Permiteți-i pisicii sã vã cunoascã mai întâi pe dumneavoastrã, înainte de primul contact cu celelalte pisici. Lãsați pisica sã se acomodeze în ritmul propriu. Dacã are tot ceea ce îi trebuie într-o singurã camerã, ea se poate adapta mult mai ușor noii locuințe. În același timp, puneți o cârpã din așternutul noii pisici lângã „locatarele” mai vechi, pentru a le obișnui și pe acestea cu noul miros.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Lãsați pisica sã exploreze casa dupã o zi sau douã. Aveți grijã ca mai întâi sã izolați celelalte pisici într-o camerã. Fãrã sã se simtã amenințatã, noua pisicã își poate gãsi rute de scãpare în caz de pericol, precum și locuri pentru a se ascunde și pentru a se putea familiariza cu întregul spațiu și cu mirosurile celorlalte pisici.

Duceți pisica la loc în camera sa și lãsați celelalte pisici sã se întâlneascã iar, încurajându-le sã interacționeze și sã se joace ca de obicei. Se presupune cã, în timpul jocului, pisicile sunt mult mai dispuse sã se accepte una pe cealaltã și mai ales pe noul prieten.

Asigurați mijloace de „evadare” pentru momentul în care pisicile se întâlnesc în sfârșit, atât pentru pisica nouã, care se poate simți amenințatã, cât și pentru rezidentele mai vechi, mai ales dacã noul venit are un temperament turbulent.

Mențineți pacea!
Deși nu veți putea niciodatã sã preveniți toate altercațiile între pisici, puteți limita numãrul conflictelor dacã recunoașteți primele semne de tensiune, pentru cã majoritatea pisicilor preferã sã pãrãseascã „locul faptei” decât sã se ia la harțã. Pisicile se bat numai atunci când se simt încolțite sau când constatã cã nu existã mijloc de scãpare.

Adevãratul semn care indicã pericolul este atunci când pãrul pisicii se zbârlește. Când atacul este iminent, „agresorul” va începe sã-și orienteze mustãțile pe direcția înainte, pentru cã acestea sunt foarte bune receptoare tactile. Este un semn cã pisica este gata de o demonstrație ofensivã. În cazul agresiunii de tip defensiv, pisicile tind sã se rostogoleascã pe spate sau pe o parte. Pentru a distrage atenția pisicii arțãgoase, îi puteți arunca o jucãrie de pluș sau orice alt obiect care o va face sã își schimbe direcția atacului.

Bucurați-vã de companie!
Viața cu mai multe pisici poate fi destul de dificilã. Trebuie sã fiți pregãtiți sã vã confruntați cu mutrițe inocente, dar și cu mici dezastre. Deși pisicile sunt mult mai independente decât alte animale de companie, tot vã vor rãpi o mare parte din timpul liber. Dacã nu sunteți dispuși sã le oferiți multã atenție, conviețuirea nu va fi una ușoarã. ªi totuși, nu uitați cã orice este posibil cu rãbdare și cu multã dragoste!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și