Lucrați în echipă
În general, pisicilor nu le place deloc la veterinar, unde sunt duse, de obicei, cu mașina, și unde intră în contact și cu alte animale. Pentru siguranța lor și a ta, transportă întotdeauna pisica în cușcă. Respectă programările și contactează telefonic medicul chiar dacă ai o urgență, pentru a te asigura că are timp suficient pentru pisica ta, dar nu cere diagnosticul prin telefon.
Pentru că acasă tu vei continua tratamentul prescris și vei respecta indicațiile doctorului, este important ”să vorbiți aceeași limbă”. Un medic priceput se va asigura că ai înțeles exact cu ce probleme se confruntă animalul și ce ai de făcut. În medicină, se folosește, de multe ori, un limbaj de specialitate. Termenii tehnici își au, cu siguranță, locul lor, dar orice afecțiune poate fi descrisă în cuvinte din vocabularul comun, pe care orice om le poate înțelege.
Dacă medicul veterinar nu este dispus să îți explice totul pe înțelesul tău, atunci poți căuta un altul. Pentru ca pisicuței tale să îi fie cât mai bine, tu și veterinarul trebuie să lucrați împreună ca o echipă. Prin construirea unei relații cu medicul veterinar vei ști că pisicuța ta se află pe mâini bune. Dacă ai norocul să găsești de la început un medic în care să ai încredere, mergi numai la el. Astfel, acesta va putea cunoaște istoricul medical al animalului. În plus, o relație strânsă cu un singur veterinar are un impact pozitiv asupra pisicii, care se va obișnui cu el și va căpăta încredere în acesta.
Servicii corecte
Informează-te despre tarifele pentru servicii de bază cum ar fi: vizita la cabinet, vaccinări și analize. Un doctor veterinar bun trebuie să poată discuta deschis despre orice plan de tratament și să poată face estimări la obiect.
Un bun veterinar nu trebuie să aștepte estimarea clientului: el trebuie să anticipeze acest lucru. Prețul este și el privit, de multe ori, ca un indicator de performanță. Dacă un veterinar nu practică prețuri ridicate, nu înseamnă că nu e competent în domeniu, ci că nu tratează animalele ca pe o afacere. Urmărește profesionalismul și rezultatele medicului și nu te lăsa influențat numai de aspectul exterior al clinicii sau cabinetului în care își desfășoară activitatea, iar dacă nu ești pe deplin mulțumit de atitudinea medicului veterinar, caută în continuare. Trebuie să ţii cont de faptul că animalele sunt pacienți care nu pot spune ce îi doare, iar multe boli au simptome asemănătoare.
Un medic ideal este acela care acordă importanță și timp în mod egal tuturor cazurilor, examinează și investighează atent fiecare pacient și nu se grăbește în stabilirea diagnosticului.
Urgențe
Informează-te despre orele de program și despre felul cum sunt tratate urgențele. În cazul în care apelurile de urgență în timpul week-end-ului și în cursul nopții sunt redirecționate către alte clinici, ar fi bine să știi care sunt aceste clinici și să le faci și lor o vizită.
În cele din urmă, trebuie să fii satisfăcut de felul în care medicul te informează despre starea de sănătate a pisicii tale. Asigură-te că există o bună comunicare, că medicul revine cu informații, că te va suna din nou pentru a se interesa de pisica ta și că nu vei fi ignorat. În concluzie, așa cum am afirmat mai sus, relația ta cu doctorul veterinar trebuie să fie una de parteneriat, în care ambii să vă asigurați de bunăstarea pisicuței tale.