Sanatate

Cum alegi ușor un expert pentru pisica ta (I)

Alegerea unui medic potrivit pentru pisica ta nu este o misiune tocmai ușoară, fiindcă nu ți-e indiferent pe ce mâini încape pisica ta. În primul rând, trebuie să găsești o persoană în prezența căreia atât tu cât și pisica ta să vă simțiți confortabil, căreia să îi poți pune nestingherit întrebări și cu care să poți construi o relație de încredere.
Îți dorești cu siguranță un medic veterinar care să aibă grijă ca pisica ta să ducă o viață lungă, fericită și sănătoasă. Așa că nu te grăbi în luarea unei decizii atât de importante.

Când și de unde încep
Cel mai neindicat este să cauți un medic atunci când ai o urgență, fiindcă sigur te vei pripi în acel moment și nu va fi un moment tocmai bun. De aceea, ocupă-te de acest aspect înainte de a te decide să adopți o pisicuță.
După ce o vei aduce acasă, vei avea nevoie de medic pentru vaccinări și deparazitări. Așa că poți începe căutarea solicitând referințe de la alți posesori de animale și apoi fă tu însuți o vizită la câteva cabinete din zona în care locuiești. Un număr tot mai mare de clinici sunt dedicate felinelor, dar s-ar putea ca în localitatea unde trăiești să nu găsești un cabinet dedicat în exclusivitate pisicilor. Sunt factori care te pot ajuta să decizi că este mai bine să alegi un cabinet care se ocupă atât de câini, cât și de pisici. În orice caz, în clinica pe care o alegi pisica ta trebuie să fie calmă și relaxată. Pisicile au uneori tendința de a fi nervoase și preferă locurile liniștite. Dacă alegi o clinică unde se tratează atât câini, cât și pisici, încearcă să găsești una care are intrări separate. Clinica ideală, care nu se ocupă doar de feline, va avea săli de așteptare separate pentru câini și pisici, pentru a evita contactul între specii. Ideal ar fi să existe și spații separate pentru câini și pisici în cazul în care animalele trebuie internate pentru spitalizare mai multe zile. Dacă nu există o sală de așteptare separată pentru pisici, acestea ar trebui să fie măcar mutate într-o sală liniștită de consultații.

Cabinetul și experiența personalului
Iată o serie de alte aspecte de care trebuie să ții cont atunci când te afli în căutarea unui cabinet veterinar:

  • cabinetul trebuie să corespundă normelor de igienă;
  • lucrează pe bază de programare;
  • deține aparatură de specialitate (ecograf, radiograf, EKG).
  • De asemenea, atunci când vorbești cu doctorul veterinar despre animalul tău de companie, acesta trebuie să-ți inspire blândețe, înțelegere și afecțiune față de pisici. Întreabă personalul de la cabinetul veterinar cum sunt tratate pisicile capricioase.
  • Angajații cabinetului veterinar trebuie să știe cum să scoată o pisică din cușca în care o transporți.
  • De asemenea, te poți informa de la prieteni despre animalele de companie sau despre cum sunt tratate pisicile aflate în grija cabinetului. Cu siguranță, ca să fii un bun pediatru, nu e nevoie să ai copii, dar un veterinar înțelege mai bine problemele felinelor dacă el, la rândul lui, are o pisică.
  • Întâlnește-te cu mai mulți doctori veterinari înainte de a-l alege pe cel potrivit pisicii tale. Medicii veterinari pot fi generaliști sau specializați într-un anumit domeniu: oftalmologie, chirurgie, patologie. De asemenea, pot manifesta o preferință pentru anumite animale: există, bunăoară, veterinari care tratează mai bine afecțiunile canine decât pe cele feline, sau invers. De aceea, este important să te informezi în legătură cu toate aceste aspecte.
  • Dacă ai o pisică de rasă, este foarte important ca medicul să cunoască problemele specifice acelei rase. Mai ales în cazul în care participă la expoziții, pisica ta are nevoie de îngrijire profesională. În această situație, asigură-te că veterinarul este la curent cu ultimele tendințe în domeniu.
    (va urma)
Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și