Sfaturi Practice

Creșterea și dezvoltarea puilor de pisică (III)

Puii de pisică au capacitatea de a digera laptele, adică proteine, grăsimi și lactoză de origine animală. Laptele de pisică nu conține foarte multe enzime, dar se pare că are un conținut mai mare în fier față de cel al altor specii. În laptele folosit ca substitut trebuie să se regăsească minerale (Ca, P, Mg, Na, Cl, K), oligoelemente (Fe, Cu, Zn, Se, I, F, Mn) și vitamine (A, D3, E, K, C, grupul B) împreună cu aminoacizi (triptofan și arginină), acizi grași esențiali (linoleic, linolenic, arahidonic) și taurină.

Rezultatul așteptat la substituirea laptelui este ca puii de pisică să crească în greutate regulat și continuu, fără să facă diaree. Frecvența alăptării este mai mare în primele zile de viață. Laptele se prepară înainte de alăptare și trebuie administrat la temperatura de 37-38grC. Puii trebuie lăsați să sugă până se satură, iar restul de lapte rămas se va arunca. În timpul alăptării este necesară stimularea perineului cu o cârpă umedă și moale pentru a favoriza urinarea și defecarea. Această manoperă imită comportamentul mamei (linsul puilor) în timpul alăptării.

Creșterea puilor
În perioada neonatală (aproximativ în primele patru zile de viață), curba creșterii în greutate este variabilă și depinde de condițiile parturiției. Puii pot stagna în greutate dacă fătarea a fost mai laborioasă sau distocică.
În perioada de alăptare (primele patru săptămâni) creșterea în greutate este aproximativ constantă, în această perioadă puii dublându-și sau chiar triplându-și greutatea. Această creștere este influențată de numărul de pui din cuib și de greutatea la naștere, dar și de calitatea lactației și a dietei mamei.

Perioada de înțărcare (de la patru la șapte săptămâni) reprezintă tranziția de la laptele maternal la dieta felină propriuzisă. În jurul vârstei de cinci săptămâni se observă o diminuare a creșterii în greutate, asociată cu un declin al lactației, pe fondul tranziției alimentare. În jurul vârstei de șapte săptămâni apare o creștere bruscă în greutate, care marchează sfârșitul perioadei de înțărcare.

În perioada de după înțărcare puiul devine mai autonom, consumă hrană solidă și se dezvoltă conform potențialului lui genetic, individualizarea și creșterea până la stadiul de adult fiind mai evidente.

Factorii care influențează creșterea puilor de pisică
Creșterea puilor de pisică este influențată de două tipuri de factori: intrinseci (genetici – rasă, sex, genotip și hormonali) și extrinseci (nutriționali, condiții de mediu – vaccinări, deparazitări, mod de întreținere). Cu cât rasa din care face parte pisica este mai masivă, cu atât rata de creștere este mai mare. Dimorfismul sexual crește odată cu vârsta, masculii fiind mai grei decât femelele, în special la vârsta de 6-12 săptămâni.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și