Comportament

CRĂCIUN CU PISICA

Sărbătorile de iarnă se apropie cu rapiditate și, odată cu ele, și presiunea inevitabilă de a duce la bun sfârșit toate treburile începute. Oamenii și-au creat mecanisme speciale cu ajutorul cărora pot depăși perioada cumpărăturilor grăbite, a curățeniei, a pregătirii bunătăților pentru masa de Crăciun și a reuniunilor cu toți membrii familiei, dar haosul care rezultă din toate acestea – deși e un haos plăcut – își poate pune amprenta pe animalele pe care le dețin. Cum vă puteți asigura că pisica va depăși perioada sărbătorilor fără traume psihice? Dacă totul este planificat dinainte, vă puteți bucura de o atmosferă pașnică alături de pisica dumneavoastră, evitând în același timp situațiile stresante.

Unele pisici obișnuiesc să „pască” plantele noi din casă. Dar o mare parte dintre aceste frumoase simboluri ale sărbătorilor de iarnă, cum ar fi vâscul și steaua de Crăciun sunt otrăvitoare pentru pisică. În unele cazuri, iedera poate cauza diaree, convulsii și poate duce chiar la moartea animalului dacă este consumată în cantități mari. Atârnați plantele decorative departe de locurile unde pisica poate avea acces și nu uitați că până și obiectele de mobilier foarte înalte pot fi ușor escaladate de o pisică hotărâtă.

Cumva pisica dumneavoastră are tendința să se ascundă ori de câte ori aveți musafiri? Dacă așteptați multe vizite, gândiți-vă și la efectele pe care persoanele străine le au asupra animalului. În perioada sărbătorilor, agitația produsă de prezența musafirilor poate fi agasantă chiar și pentru cel mai prietenos exemplar pisicesc. Asigurați-i animalului un loc liniștit și relaxant unde să se poată retrage pentru a se odihni și unde nu poate fi deranjat, mai ales având în vedere că această perioadă abundă în zgomote produse de petarde și artificii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Pisicile care suferă de anxietate devin și mai fricoase, stare care poate conduce la „accidente” care constau în folosirea, pentru nevoile zilnice, a altor locuri decât litiera și, uneori, chiar la un comportament agresiv. Dacă nu sunteți sigur de reacția pe care pisica dumneavoastră o poate avea față de musafiri, încercați să îi limitați zona de acces la o singură cameră, sigură și familiară, cum ar fi dormitorul.

Când sunt stresate, pisicile încep adeseori să își facă nevoile în afara litierei. Un astfel de comportament rareori încetează de la sine și poate deveni o obișnuință. Pentru ca să puteți evita această problemă, achiziționați mai multe litiere și amplasați-le în locuri ușor accesibile. De asemenea, nu uitați să mențineți o curățenie exemplară, pentru că pisicile sunt tentate să evite litierele murdare.

Perioada sărbătorilor nu trebuie să aducă schimbări în hrana obișnuită a pisicii. Nu îi veți face un favor dacă îi veți oferi „măcar puțin” din mâncarea gustoasă pe care ați pregătit-o pentru dumneavoastră. Nu îi oferiți ciocolată! Chiar dacă pisicile adoră micile atenții, ciocolata este foarte toxică pentru ele. Aceasta este un stimulent și, consumată în cantități mari, poate cauza creșterea și dereglarea ritmului cardiac, pierderea poftei de mâncare, consum exagerat de apă, vomă și chiar crize. Dacă pisica prezintă vreunul dintre aceste simptome, consultați imediat medicul veterinar!

Brazii de Crăciun, împodobiți cu becuri și ornamente, li se pot părea pisicilor ca niște jucării uriașe. Cele mai riscante decorațiuni sunt obiectele lungi tip sfoară, cum ar fi beteala. Dacă aceasta este înghițită, poate duce la probleme intestinale grave și chiar la moarte. Acele de brad sunt de asemenea periculoase; odată „gustate”, ele se pot bloca în esofagul animalului, făcând înghițirea dureroasă. Luminițele care clipesc continuu sunt foarte tentante pentru pisici, care vor încerca să se joace cu ele și chiar să le roadă. Dacă folosiți lumânări, acestea trebuie neapărat puse într-o zonă în care animalul nu are acces.

Indiferent de ce ornamente folosiți, este important să supravegheați pisica atunci când se află în camera unde ați instalat bradul. Luați în considerare și efectul pe care îl au asupra pisicii petrecerile pe care le organizați și orele pe care le petreceți pe la prieteni și pe la rude. Nu uitați că ea este parte din familia dumneavoastră și are nevoie de aceeași atenție ca de obicei. Încercați așadar să reduceți pe cât posibil schimbările în rutina sa zilnică și așa veți avea cu siguranță un Crăciun fericit, de care vă veți putea bucura împreună.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și