Curiozitati

COADA PISICII, MAI MULT DECÂT UN ELEMENT ANATOMIC

Bici subțirel, pană extravagantă sau trenă lungă, ornată cu un vârf care să contrasteze vesel sau cu dungi tabby,
coada pisicii transmite emoții, ajută la menținerea echilibrului și chiar poate avea rol de jucărie.

Coada pisicii este parte integrantă a coloanei vertebrale, măsurând aproape o treime din lungimea corpului și fiind formată din cel puțin 24 de oase specializate, numite vertebre caudale. Legătura dintre vertebre este mult mai slabă la pisici față de alte animale și de oameni, ceea ce înzestrează pisicile cu o flexibilitate fenomenală.

Mușchii sacrocaudali ce acoperă vertebrele caudale îi oferă cozii capacitatea remarcabilă de a menține echilibrul și de a dezvălui dispoziția și intențiile pisicii. Ablilitatea pisicilor de a-și menține echilibrul se dezvoltă în faza inițială a vieții. Întoarcerea bruscă, răsucirea, încordarea și compresia vertebrelor caudale ajută la echilibrarea pisicii, în urma țopăiturilor și a salturilor ei bruște.

La viteză mare, coada servește pe post de „cârmă”, o contragreutate care să compenseze orice clătinare sau schimbare de direcție. Coada ajută pisica să-și schimbe rapid centrul de greutate în timp ce se cațără pe garduri înguste, fără a exista riscul să se clatine sau să cadă. Rănile de la nivelul cozii, în special fracturile, sunt destul de dureroase și pot duce la complicații grave; există posibilitatea ca unele pisici cu răni ale cozii să nu-și recapăte niciodată capacitatea de a-și menține echilibrul. Toate rănile cozii necesită îngrijire specializată imediată.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Deși multe animale comunică prin intermediul cozii, această abilitate atinge apogeul la pisici. Cu eleganță și expresivitate, coada pisicii poate să înduplece, să lingușească, să tachineze, să păcălească, să conducă, să ceară, să amuze, să avertizeze, să manipuleze sau să încânte. Deși fiecare pisică are un „dialect” specific al cozii, toate împărtășesc același „vocabular”. O coadă ridicată este o urare de „bun-venit”, indicând agilitate și atenție. O pisică relaxată se plimbă calm, cu coada ridicată la aproape 40 de grade, fluturând-o ușor.

Când pisica se oprește să adulmece un miros înțepător, își agită coada într-un mod specific, o dovadă în plus a curiozității ei caracteristice. Pe măsură ce viteza pisicii crește, coada se aplatizează și se întinde, gata să-și îndeplinească rolul magic de menținere a echilibrului. Coada este utilă și atunci când apar probleme. O pisică speriată sau amenințată poate să-și zbârlească pe loc coada, aceasta putând să atingă o mărime impresionantă, ceea ce îl ține la distanță pe posibilul atacator, măcar pentru puținul timp de care pisica are nevoie pentru a putea fugi. Dacă îi este imposibil să scape, o pisică amenințată își ține coada ridicată pentru a anunța că nu dorește să capituleze sau și-o arcuiește în forma unui „U” inversat, pentru a-și asigura adversarul că este gata să atace, dacă este necesar.

O coadă ce se mișcă lent indică un grad mare de nervozitate. Două pisici care își apropie coada una de cealaltă, lovindu-se, au intenții foarte serioase de luptă sau de intimidare. Când se pregătește să vâneze, pisica adoptă o poziție ghemuită și își mișcă numai vârful cozii. Aceasta ajută pisica să-și stăpânească agitația din ce în ce mai mare, să-și calmeze nerăbdarea, să-și încordeze mușchii și să-și arcuiască șira spinării pentru un atac brusc.

Comunicarea prin mișcările cozii este un limbaj facil pentru pisici. O pisică ce se apropie pașnic de alta, pe care o cunoaște, va avea coada ridicată în semn de salut. În gospodăriile cu mai multe pisici, pisica cu cel mai înalt grad ierarhic s-ar putea simți îndreptățită să-și ridice coada mai sus decât pisicile „subordonate”. La polul opus, pisica își folosește coada ca să se alinte sau să-și arate afecțiunea față de stăpâni, lucru pe care îl face ori de câte ori are dispoziția necesară. Pentru orice pisică, desigur, o coadă – a mamei sau coada proprie – este un obiect de joacă ademenitor și încântător.

Deci, în cazul pisicilor, coada îndeplinește multiple roluri, fiind, în același timp, un element esențial pentru menținerea echilibrului, un „aparat” bine reglat pentru exprimarea diverselor stări și dispoziții, precum și un obiect de joacă la îndemână.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4615

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4615