Sfaturi Practice

Aliment nou în hrana pisicii. Cum faci să îl accepte uşor

Prin natura lor, pisicile sunt animale fidele obiceiurilor alimentare cu care sunt deja familiarizate. Aşa că, să nu te mire dacă felina ta va prefera vechea mâncare în detrimentul celei noi, chiar dacă aceasta din urmă este net superioară din punct de vedere calitativ. De aceea, orice schimbare în regimul său alimentar trebuie să fie atent gândită.

În momentul în care te-ai decis să schimbi regimul alimentar al pisicii tale şi să-i introduci o hrană nouă, primul pas pe care trebuie să îl faci este să te înarmezi cu răbdare şi perseverenţă. Apoi, este indicat să ţii cont de câteva aspecte importante, pe care să le aplici treptat:

  1. Fă-i cunoştinţă treptat cu noul aliment!

Aceasta este cea mai simplă şi cea mai bună metodă pentru a obişnui pisica cu noul regim alimentar. Perioada de tranziţie trebuie începută prin amestecarea a 25% din noua hrană cu 75% din cea cu care este deja obişnuită. Apoi, pe o perioadă de 7-10 zile, inversează lent proporţia, crescând, treptat, cantitatea noului aliment. În acest fel, cantitatea hranei vechi se va diminua, fără ca pisica să simtă acest lucru. La sfârşitul acestei perioade, va trece complet la noul regim alimentar.

De asemenea, nu este exclus ca, pe parcursul acestei perioade de tranzit, să întâmpini o serie de probleme. Astfel, pisica poate să consume doar alimentele cu care este obişnuită sau, pur şi simplu poate refuza să mănânce. Dar tot atât de bine, se poate întâmpla ca o pisică sănătoasă să poată trece la noua mâncare într-o zi sau două, fără niciun fel de problemă.

2. Atenţie la limbaj!

După ce i-ai cumpărat pisicii un nou tip de hrană, nu i-l pune pur şi simplu în bolul cu mâncare. Se poate întâmpla să refuze hrana, iar dacă o vei agresa verbal nu va mai mânca deloc! Trebuie să ştii că nu acesta este momentul ideal pentru a-i arăta cine este şeful. Este de preferat să-i prezinţi mâncarea pe un ton agreabil, să i-o arăţi şi să o încurajezi să o guste.

3. Insistă şi nu-i ceda!

Dacă pisica nu vrea să consume noul tip de mâncare, este foarte important să nu abandonezi prea repede ideea de a-i schimba meniul. În primele zile, rezistă tentaţiei de a-i da resturi de mâncare din gospodărie sau hrana cu care era deja obişnuită.

Aminteşte-ţi că şi noi putem fi educaţi de pisici, aşa cum le educăm şi noi pe ele. Dacă cedezi repede, va fi foarte dificil pentru tine să-i impui cu altă ocazie un alt regim alimentar.

4. Trecerea de la conserve la crochete!

Trecerea de la alimentele umede la cele uscate poate fi uneori foarte greu de suportat de către pisica ta. Dacă aceasta continuă să refuze crochetele, amestecă-le cu puţină apă călduţă. O altă metodă ar fi introducerea crochetelor pentru câteva minute în cuptorul cu microunde.

Dacă amesteci hrana uscată cu apă, trebuie să te asiguri că pisica o va mânca în decurs de 20 de minute, fiindcă după acest interval de timp, alimentele se vor degrada şi vor trebui înlocuite.

De asemenea, nu uita ca, alături de bolul cu mâncare, mai ales dacă pisica ta mănâncă mai mult hrană uscată, să existe întotdeauna un recipient cu apă curată şi proaspătă. În acest sens, o soluţie ideală o reprezintă adăpătoarele tip fântână– pe care le poţi procura din petshopuri- care au avantajul că furnizează tot timpul pisicuţiei tale apă proaspătă. Este recomandat ca aceasta să fie plasată la trei, patru metri faţă de locul unde se află mâncarea.

Pisică mofturoasă?

Se poate întâmpla ca pisica ta să fie de multe ori mofturoasă la mâncare şi ajungi să te întrebi dacă are într-adevăr o problemă de sănătate ori de comportament?

Înainte de a o cataloga drept mofturoasă, este indicat să iei în calcul mai mulţi factori şi să o urmăreşti în decurs de o zi, pentru a vedea ce şi cum mănâncă.

Şi încă un lucru ce nu trebuie uitat: nu o mai răsfăţa, fiindcă pisicile sunt precum copiii: când mănâncă prea multe bomboane, vor face mofturi la mâncare.

Ce poţi face

Primul criteriu pe care este bine să îl ai în minte atunci când alegi o hrană pentru pisica ta este să-i satisfacă acesteia nevoile energetice şi nutriţionale.

Iar dacă acest criteriu este îndeplinit, iar hrana conţine toţi nutrienţii esenţiali în dezvoltarea sa dar pisica ta mănânca mai puţin ca de obicei, nu trage neapărat concluzia că este ceva de moment. Lipsa poftei de mâncare poate fi cauzată şi de un factor de stres. Stresul poate fi provocat de mai mulţi factori: ai un animal nou în gospodărie, un membru al familiei a plecat din casă sau te-ai mutat de curând în casă nouă. Doar atunci când sursele stresului dispar, pisica ta va reveni la vechile ei obiceiuri alimentare. Însă, dacă pare a fi fericită, vioaie, iar blana îi este sănătoasă şi ochii îi sunt strălucitori, nu ai niciun motiv de îngrijorare.

Modificările alimentare pot fi cauzate însă şi de unele probleme de sănătate. Aşa că mergi cu pisica la veterinar! Dacă examenul medical nu relevă nicio problemă de sănătate, este posibil ca felina să încerce să te manipuleze.

De aceea, este bine să ştii că, la pisicile adulte, schimbarea alimentaţiei se face tot progresiv, pe parcursul unei săptămâni, pentru evitarea diareei.

De asemenea, îţi recomandăm să hrăneşti pisica pe cât posibil la ore regulate, de două sau trei ori pe zi. În cazul pisicilor mai în vârstă, o masă pe zi poate fi suficientă.

Însă, la pisica gestantă şi la pisica în lactaţie, necesarul de energie şi proteine este mai ridicat astfel că numărul de mese creşte la patru sau la cinci pe zi.

De asemenea, la pisicile ce vor fi sterilizate sau castrate se recomandă scăderea raţiei cu o treime imediat după efectuarea operaţiei, pentru a preveni apariţia obezităţii.

Pentru toate categoriile de vârstă, este recomandat să fie respectate însă câteva reguli generale:
Hrana administrată trebuie să fie uşor călduţă, fiindcă o mâncare rece din frigider nu este pe placul unei feline. Temperatura cea mai potrivită este de 37-38˚C.
Dacă pisica nu a consumat toată porţia, redu-i cantitatea doar la cât a consumat, iar dacă mai doreşte, nu va întârzia să te anunţe. De asemenea, este indicat să păstrezi alimentele în mod corespunzător, spălând şi dezinfectând în mod regulat vasele din care mănâncă pisica.

Un alt aspect de care este bine să ţii seamă este ca pisica să mănânce mereu în acelaşi loc şi să nu fie deranjată în timpul mesei.

Pentru o digestie corespunzătoare, pisica are nevoie de linişte, de aceea nu e bine să te joci cu ea imediat după ce a consumat hrana pentru a nu-i produce neplăceri şi a nu risca în acest fel să regurgiteze hrana.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613