Rase

ALBASTRA DE RUSIA (II)

Temperament
Pisica din această rasă este mediu activă și cu o capacitate medie de reacție, aproape tăcută și ponderată în privința atenției și mângâierii din partea tovarășului său uman de viață. Este sociabilă, dar ușor timidă față de persoanele străine. În familie, este foarte afectuoasă și se atașează, deseori, foarte puternic de o anumită persoană. Fiind o fire pașnică, are tendința de a nu riposta atunci când este atacată, așa că este mai puțin potrivită pentru convieţuirea cu alte animale sau cu copiii. Sensibilă la intensitatea vocii umane, își învață repede numele și răspunde atunci când este chemată, dar nu-i plac zgomotele prea puternice, încercând să se refugieze într-un loc aflat la înălțime atunci când se simte în pericol. Se adaptează la viața de apartament, nu face aproape niciodată vreo stricăciune și suportă bine orele de singurătate. Poate fi lăsată liberă într-o grădină, dar nu va ieși afară atunci când plouă sau când este frig.

Întreținere
Albastra de Rusia este o pisică ușor de îngrijit care lasă foarte puțin păr chiar și în perioada de năpârlire. Blana trebuie periată și mângâiată des, pentru a avea un aspect corespunzător.
Peri-o cu o perie cu dinți sau peri mai duri cel puțin o dată pe săptămână și de două, trei ori pe săptămână în perioadele de năpârlire. În general, Albastrele de Rusia năpârlesc de două ori pe an, o dată toamna, când își înlocuiesc blana de vară și o dată, primăvara, când își înlocuiesc blana de iarnă. În general, Albastrele de Rusia sunt pisici rezistente și sănătoase, care, cu o alimentație adecvată, mișcare, îngrijire medical veterinară (vaccinari, deparazitări, controale periodice, etc.) și afecțiune din partea stăpânului, vor fi longevive. Nu sunt semnalate probleme de ordin genetic, aceste pisici fiind însă predispuse afecțiunilor curente specifice felinelor în general, fără o frecvență crescută a uneia dintre ele.
După o anumită vârstă, în funcție și de individ, au tendința de a depune tartru dentar, cu predilecție pe molari și carnasiere.
Albastrele de Rusia sunt foarte gurmande, fiind predispuse la obezitate. Din acest motiv, este indicat, pe cât posibil, să li se administreze o cantitate limitată și adecvată de alimente.
Ideal este ca, după vârsta de 6-8 ani, chiar dacă ai un exemplar sănătos, să-i faci un control de rutină și câteva investigații (ecografie, radiografie, analize de sânge și urină) pentru a depista din timp eventualele sensibilități și pentru a încerca remedierea acestora printr-o alimentație corespunzătoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat. Speranța medie de viață a Albastrei de Rusia este de 13-15 ani.

Culorile
Culoarea pisicilor din această rasă este albastră, de fapt albastru-gri destul de închis și foarte uniform, cu reflexii argintii.
Multe exemplare au în prezent o nuanță mai deschisă. În Australia și Noua Zeelandă au fost selecționate varietățile albă și neagră, dar cele mai multe dintre asociații nu recunosc decât culoarea albastră.

<< Una dintre vechile legende rusești povestește că la nașterea unei prințese, la marginea patului ei au venit șapte zâne pentru a-i dărui fiecare în parte câte un cadou. Prima a dăruit-o pe micuța prințesă cu un spirit neînfricat, a doua i-a dat o inimă loială, a treia zână i-a predestinat că va fi toată viața ei suplă și frumoasă, a patra i-a ursit că fiecare mișcare a ei va fi plină de grație și vrajă, a cincea a spus că va purta numai argint, mătase și catifea, a șasea zână i-a făcut cadou două smaralde mari, strălucitoare, iar a șaptea i-a ursit prințesei că va găsi prieteni peste tot în lumea largă.
S-a întâmplat, însă, din păcate pentru micuța prințesă, ca zânele să fie foarte tinere și lipsite de experiență și, în loc să lase darurile lângă copilă, le-au pus în coșulețul de lângă patul ei, unde stătea ghemuită o pisicuță – ea fiind în final beneficiara acestora. Iată explicația pentru frumusețea și caracterul excepțional al Albastrelor de Rusia! >>

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și