Rase

Albastra de Rusia (I)

Se crede că ar fi fost pisica preferată a țarilor și că luptătorii cazaci obișnuiau să pornească la atac în galopul lor nebunesc, purtându-și pisicile agățate cu ghearele de spinare. Rară și prețioasă, Albastra de Rusia frapează prin coloritul albastru al blănii, fiind o felină afectuoasă, prietenoasă și loială. Cu o istorie învăluită în legendă, felina din această rasă se bucură de o mare popularitate în rândul iubitorilor de pisici.

Istoricul rasei
Albastra de Rusia dăinuie de un timp suficient încât originea sa să fie pierdută în legende și ipoteze.
Potrivit istorisirilor, Albastra de Rusia datează de secole din orașul port al Mării Albe, Arhangelsk, în nordul Rusiei, situat la 150 de mile de cercul polar. Nu există mărturii exacte care să ateste acest lucru, dar pielea groasă a pisicilor din această rasă demonstrează faptul că felina a crescut într-un climat răcoros.

Primele informații certe despre existența rasei datează însă din anul 1860, când ea a ajuns pe coastele britanice datorită navelor care veneau dinspre portul rusesc Arhangelsk, prin Marea Albă. Coloritul neobișnuit al pisicilor a atras atenția unor crescători care au reușit să selecționeze rasa sub diverse denumiri: pisica de Arhangelsk, pisica albastră malteză sau Albastra de Spania. Până în anul 1912, pisicile cu păr scurt, de culoare albastră, formau o singură categorie de arbitraj în cadrul expozițiilor feline britanice. Rasa Albastra de Rusia era, așadar, arbitrată împreună cu mai impunătoarele exemplare British și Chartreux care, datorită faptului că erau mai spectaculoase, era preferate de public. În același an însă, cele trei rase sunt separate, iar Albastra este inclusă în categoria ”Foreign Blue”, dând un nou impuls creșterii acestui tip rusesc de pisică, mai plăpândă și mai fusiformă. Al doilea război mondial reprezintă o perioadă de stagnare pentru toate rasele de pisici și cele mai rare sunt pe punctul de a dispărea. Creșterea acestei rase poate fi continuată doar datorită unei crescătoare englezoaice. Așa încât, în anii 50, un grup de crescători britanici și scandinavi încearcă să salveze rasa, apelând la încrucișări cu Siameze blue point. Abia în anul 1965, rezultatele selecției se apropie de un standard mai asemănător cu cel fixat înaintea primului război mondial, reușind să obțină un aspect intermediar între cel original și cel cu influență orientală. În Statele Unite, rasa este înregistrată la CFA încă de la începutul secolului XX-lea.
Rasa este acceptată de următoarele asociații internaționale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier’s Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers’ Association (CFA), Cat Fanciers’ Federation (CFF), The International Cat Association (TICA) și United Feline Organization (UFO).

Descriere generală
Aspectul exterior al Albastrei de Rusia este „sălbatic“, adică are corpul longilin, suplu și grațios. Deși dă impresia că este firavă, Albastra de Rusia este, în realitate, destul de musculoasă și de puternică, putându-se cățăra cu ușurință în vârful celei mai înalte biblioteci. Capul este conic, dar regiunea feței apare mai lată decât este în realitate, datorită poziției distanțate a ochilor și a părului facial bogat. Urechile mari sunt, de asemenea, bine distanțate și late la bază. Ochii migdalați sunt întotdeauna de culoare verde aprins. Membrele sunt lungi și cu oase subțiri, coada este lungă și cu vârful rotunjit.
Trăsătura caracteristică a rasei este blana spectaculoasă, mătăsoasă, ca de pluș, și deasă. Părul exterior des îi conferă blănii aspectul compact și fără îndoială protejează pisica de iernile geroase din ținuturile sale natale.

<< Albastrele de Rusia sunt blânde, rezervate și tăcute, astfel că, în general, le vei găsi sub pat, când sunt străini prin preajmă. Au diferite tabieturi și nu le plac schimbările prea dese. Își aleg cu mare atenție persoanele apropiate, manifestând față de acestea o mare afecțiune. Sunt jucăușe și prietenoase, dezvoltând relații apropiate bazate pe loialitate. Active, dar nu obositoare, Albastrelor de Rusia nu le face mai mare plăcere decât să-ți aducă jucărioarele sau să urmărească razele de soare pentru a te amuza. Agilă și iute, Albastra de Rusia supervizează întreaga casă.>>

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și