Comportament

AGRESIVITATEA FELINĂ – Cauze și soluții (II)

Încălcarea teritoriului
Se știe că pisica are un instinct teritorial foarte puternic. Nu trebuie să ne surprindă, așadar, dacă aceasta va avea un comportament vehement de apărare atunci când va fi mutată din locul binecunoscut ei, ori când oaspeți nedoriți îi vor invada spațiul. În ambele situații, primul instinct al pisicii o va îndemna să-și marcheze urgent teritoriul care-i pare nesigur în stilu-i caracteristic, atât de puțin agreat de stăpân.

Atenție! Nu o pedepsiți niciodată, acest lucru poate distruge definitiv relația dintre dumneavoastră! Când animalul stropește în casă, înseamnă că se simte, dintr-un motiv oarecare, amenințat, iar rezolvarea nu constă într-o atitudine și mai stresantă. Introducerea unei pisici noi în apartament trebuie făcută cu tact și cu răbdare.

Procesul trebuie să fie treptat, durând, adesea, mai multe săptămâni. Dacă în primele zile pisicile vor fi ținute în încăperi diferite, având posibilitatea de a se obișnui una cu mirosul celeilalte, aflate dincolo de ușă, atunci li se va face ulterior cunoștință. Acest lucru se poate realiza cel mai bine când pisicile sunt ținute în brațe de două persoane, nu mai aproape de doi metri distanță, timp de câteva minute zilnic.

Atunci când situația pare a fi sub control și se consideră că nu mai e un pericol pentru nimeni ca ele să fie lăsate libere, nu omiteți să lăsați un loc de refugiu, o ușă deschisă, astfel ca nici una dintre ele să nu se simtă prinsă în capcană (se știe, frica puternică e principalul generator al agresivității.)

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Adesea, nu pisica străină e cea care prezintă deficiențe de comportament, ci cea care își vede invadat teritoriul. Sunt cazuri în care simpla „rupere” de teritoriul cunoscut poate afecta pisicile, astfel încât nici chiar cele ce au trăit împreună și au avut o relație bună nu mai reușesc să stabilească o legătură. Un bun exemplu ar fi pisicile participante la expoziții, cărora stresul unui drum lung și obositor le distruge sentimentul de armonie de acasă, ajungând să se comporte ca și cum nu s-ar fi cunoscut vreodată. Intervenția omului nu e salutară nici în această situație, agresivitatea pisicilor putându-se urgent redirecționa către noul participant la ostilități.

Separarea animalelor este, în acest caz, unica soluție, de cele mai multe ori întoarcerea la domiciliu aducând liniștea de dinainte, după o scurtă perioadă de reacomodare. Important de reținut ar fi că, indiferent de cât de încăpătoare e cușca transportoare sau de cât de comod ne-ar fi nouă cu mai puțin bagaj, e necesar ca, atunci când ne deplasăm, fie și numai până la veterinar, să nu punem împreună mai multe pisici; vom evita astfel situații stresante pentru ambele părți. La fel de importantă este evitarea supraaglomerării unei încăperi cu pisici, în special când e vorba de cele nesterilizate, cu un instinct teritorial accentuat.

Alte motive
Pisicile cu pui surprind uneori printr-un comportament deosebit de agresiv, mai ales când stăpânii acestora fac greșeala să-și primească musafirii chiar în camera în care acestea alăptează. Cazuri grave, în care persoanele imprudente au părăsit locuința în care viețuiau astfel de pisici cu ajutorul pompierilor, din cauza consecințelor grave ale atacurilor pisicii, au șocat nu o dată opinia publică. Finalul, de cele mai multe ori, nu e unul fericit pentru bietele pisicimame, cărora nimeni nu mai e dispus să le acorde circumstanțe atenuante…

Dacă o pisică „fără antecendente” manifestă brusc un comportament agresiv la atingere, onsultați medicul veterinar: e posibil ca un accident (fractură) ori o altă problemă internă să-i cauzeze acesteia dureri când este atinsă. Este posibil ca o pisică salvată să fi avut parte de anumite traume în trecut, ceea ce o va face să evite să fie ținută în brațe.

Pisicile reacționează diferit, iar capacitatea de a se lăsatul depinde, așadar, de tactul și de răbdarea cu care veți aborda mica felină încă din primele clipe pe care le veți petrece împreună și, în cazul unei… erori de procedură, de înțelepciunea de a vă asuma vina și de a rezolva problema satisfăcător pentru ambele părți, deoarece, nu-i așa, dumneavoastră sunteți personajul rațional.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și