Comportament

AGRESIVITATEA FELINĂ – Cauze și soluții (I)

Cele mai multe dintre pisici trăiesc fericite în sânul familiei lor, fără a avea vreodată deviații de comportament. Cazuri izolate, însă, dovedesc că există și astfel de probleme și că ele nu sunt deloc de neglijat, iar când avem neșansa de a ne confrunta cu ele e nevoie de mult tact și de talent de detectiv pentru a depista sursa care a provocat neplăcerile.

Unde am greșit?
Ne-am dorit mult de tot o pisicuță foarte mică, pentru a încerca să ne dovedim talentele de părinți-surogat. Am crezut că, alăptând-o cu biberonul, aceasta va fi la maturitate cu mult mai atașată de noi. Nimic mai greșit! Educația energică a mamei-pisică nu poate fi suplinită de acțiunea omului, care nu va avea abilitatea de a frâna tendința de agresivitate născută din răsfăț a puiului prematur adoptat.

Dacă de la pisică puiul învață să accepte frustrările, fiind pus la punct și abătându-i-se în altă parte atenția atunci când mama dorește să-l înțarce, față de omul care l-a hrănit cu biberonul acesta va avea o reacție cu totul neașteptată când i se va refuza ceva.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Joaca
Nu o dată am auzit stăpâni de pisicuțe orbiți de dragoste pentru micile mieunătoare, lăudându-se cu mulțimea de urme de gheare de pe mâini și de pe picioare. Entuziasmați de energia debordantă a micuței care i-a „însemnat” astfel, aceștia povestesc cu încântare cum li se agață pisicuța de picioare când umblă prin casă, cum o provoacă „făcând pe șoarecii” pe sub plapumă și cât se amuză de atacurile acesteia la orice mișcare pe care o fac, mai apoi, în timpul nopții.

E de mirare că, mai târziu, devin pradă în propria lor casă, când joaca tânărului pui se va transforma în vânătoarea agresivă, agasantă, a adultului astfel „educat”? E foarte important, deci, să nu fie încurajată nici un fel de agresivitate în timpul jocului, ci să i se ofere pisicuței prea „ambalate” ținte noi, asupra cărora să-și descarce energia (mingiuțe, jucării care se mișcă și se leagănă) ori să i se descurajeze prompt atacurile cu un jet de apă produs de un pistoljucărie. Atacul în timpul unei mângâieri, în special atunci când încercăm să atingem burtica pisicii – zonă foarte sensibilă, pe care aceasta și-o apără instinctual și în luptele cu semenii ei – este cauzat, întotdeauna, de o puternică stare de stres.

Omul greșește și în acest caz, încercând să-i dovedească pisicii bunele sale intenții și insistând în acțiunea sa, ceea ce nu va duce decât la o acutizare a situației. Atitudinea corectă pe care trebuie să o adoptăm față de o astfel de pisică este aceea de indiferență și de obișnuire a ei cu mângâierea atunci când o dorește omul și nu când o cere cu insistență animalul (lucru ce pare imposibil de realizat pentru cei care și-au dăruit deja inima micului ghem de blană).

De asemenea, indiferent dacă sursa stresului ei suntem noi sau oricare vietate din afară, pisica speriată nu trebuie luată în brațe și mângâiată, întrucât reacția ei va fi tot una agresivă, contrar bunelor noastre intenții. Ideal este să i se abată atenția cu mâncare sau cu o jucărie, ori să fie lăsată să se îndepărteze pentru a se calma.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4615

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/profipet/public_html/wp-includes/functions.php on line 4615