Sanatate

Acneea cozii motanului

Un fenomen des întâlnit la motanii necastrați și, în mod deosebit, la cei cu părul lung, este așa-numita „coadă grasă a motanului”. Acest sindrom, datorat unei hipersecreții de sebum a organului supracaudal, poate apărea în diferite stadii de severitate și este în strânsă legătură cu nivelul de testosteron al animalului, acesta fiind și motivul pentru care masculii castrați și femelele sunt rareori afectați. De asemenea, dacă în cazul pisicilor cu părul scurt această hiperactivitate a glandelor sebacee e neutralizată prin autotoaletarea zilnică, în cazul celor cu păr lung acest lucru devine imposibil, situație ce facilitează suprainfectarea zonei.

Astfel, proprietarul motanului va observa că părul de pe coadă este rărit, închis la culoare, cleios, iar pielea dezgolită e plină de puncte negre, grase, ori de pustule purulente, ceea ce dovedește instalarea infecției bacteriene numită acnee. Situația e cu atât mai neplăcută cu cât animalul începe să prezinte dureri, devenind nervos și nepermițând nimănui să-i atingă coada.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Problema nu e deloc de neglijat și impune efectuarea de urgență a unei antibiograme urmate de o terapie cu antibiotice, de preferință sub formă injectabilă. Local, concomitent cu acest tratament și cu suplimentarea hranei cu acizi grași esențiali, se va face și o curățare, de 2-3 ori pe săptămână, cu șampon cu clorhexidină. În cazul în care motanul nu prezintă o valoare deosebită ca reproducător, se recomandă castrarea acestuia, deoarece, chiar rezolvată, problema poate reveni la scurt timp după încetarea tratamentului.

Cum se poate ea, totuși, preveni? Printr-o toaletare regulată, prin spălarea periodică a pisicii și prin insistarea asupra zonelor grase (bărbie, urechi, coadă) cu șampoane speciale pentru pisici. Nu e neapărat necesar să spălăm pisica în întregime; dacă acest lucru îl facem doar
o dată la două-trei luni (mai des, totuși, în cazul pisicilor albe și a celor ce participă la expoziții), zonele grase – în special coada – trebuie spălate săptămânal.

Ca degresanți pot fi folosiți cu succes detergenții organici pentru vase „Pur cu balsam” sau „Dish Drops”, acesta din urmă conținând Aloe Vera, bun regenerator al epidermei; în nici un caz nu se vor folosi detegenți chimici, care pot provoca nu doar urâte reacții cutanate, ci și probleme digestive grave, dacă aceștia ajung să fie și ingerați de către pisică.

După degresare, coada va fi spălată cu un șampon (cel cu clorhexidină, fiind și antibacterian și antimicotic, este de preferat) și uscată prin ștergere, fără a se folosi vreo sursă de încălzire (aerotermă, uscător de păr), căldura stimulând producția de sebum. Când coada e uscată, se va peria și presăra în răspăr cu pudră antiseptică pentru bebeluși (calendula, mușețel), care va absorbi secreția glandelor sebacee și va preveni închiderea porilor, scăzând astfel riscul infecțiilor, deoarece, o știți cu toții, e cu mult mai ușor să previi decât să tratezi.

Nu așteptați niciodată ca animalul să fie cel care să vă atragă atenția – prin suferința sa sau printr-un aspect fizic neplăcut – asupra faptului că l-ați neglijat. În fond, sănătatea lui e cea care vă face fericiți, și ce mic e efortul cu care puteți întreține această fericire!

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și