Sanatate

Abstinența sexuală – supliciu sau frustrare? (I)

Dr. Dan Florin VOICU, medic primar veterinar

Un subiect destul de puțin dezvoltat în lucrările de specialitate, dar de care mulți proprietari de pisici sunt interesați, este acela al abstinenței sexuale la ambele sexe. Să nu uităm aici și implicarea factorului uman, de fapt singurul responsabil de un asemenea “neajuns” în lumea pisicească, în privarea de libertate a pisicilor, omul fiind de fapt cel care hotărăște indirect soarta prietenului său patruped, pisica.

Când spunem pisică, nu ne referim neapărat la întregul neam pisicesc, ci adesea particularizăm, gândindu-ne la femelele speciei. De fapt, numele ce implică și definirea sexului unui exemplar felin face referire expresă la reproducere.

Atunci apare distincția clară – “pisică” sau “motan”. Termenul corect din punctul de vedere al specialistului, care însă, definește un exemplar felin mascul, este acela de “cotoi”, termen însă puțin utilizat în vorbirea curentă.

Termenul de “motan” denumește de fapt un exemplar mascul castrat. La femele nu se poate face această diferențiere raportată la capacitatea reproductivă, astfel că toate sunt pisici.

Dar hai să lăsăm teoria la o parte și să trecem la fapte, ce se petrec frecvent chiar în locuința noastră. Nu voi face nici o referire la situațiile când pisicile (adică felinele) sunt crescute în perechi, fără a fi castrate. Acesta este paradisul pentru orice familie de pisici.

Ce veți face însă cu mulțimea de pui rezultată într-un an? Să luăm situația în care alegeți să aduceți în casă un pisoi care se pregătește să devină adult. Maturitatea sexuală apare între 6-7 luni la unele rase și un an și jumătate la altele.

Desigur că propietarul unui cotoi își va pune singur întrebarea, mai devreme sau mai târziu, dacă nu este cazul să meargă în pețit sau să-i aducă “mirese”.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și